Winterdip? 8 x tips om je snel beter te voelen

 De dagen worden steeds korter, het regent veel en het is koud. Het is dus tijd om lekker naar binnen te keren, de kaarsjes aan te steken en heel veel thee te drinken. Maar dit betekent ook voor veel mensen dat de kans op verkoudheid toeneemt, je moe bent en nergens zin in hebt. Is dat het geval? Dan is de kans groot dat je een winterdip te pakken hebt. Ik geef je in dit artikel vijf tips om je energie te verhogen en je met een goed gevoel de winter door te helpen. 

Door Marina Snijder

1. Vitamine D

Het lijkt een voordehand liggende optie, maar veel mensen doen dit nog niet; extra vitamine D slikken. Haal dit bij je drogist, maar liever nog, ga naar een natuurwinkel en haal een variant zonder allerlei onnodige toevoegingen. In Nederland krijgen wij veel te weinig vitamine D van de zon binnen, dus dit is een eenvoudige, gezonde en relatief goedkope manier om je energie te verhogen in de wintermaanden. 

2. Slaap meer

Je zult het waarschijnlijk al gemerkt hebben, maar in de winter heb je minder energie. Onze lichamen reageren op licht, dus je hebt meer moeite om op te staan in de ochtend, dan in de zomer. Luister naar je lichaam in de donkere maanden en gun jezelf wat extra rust. Ga eerder naar bed als je moe bent, zodat je goed uitgerust wakker wordt, ook al is het nog donker. 

3. Wellness dagje

Sauna’s verlagen je bloeddruk en voeren al je afvalstoffen af die je energielevel naar beneden halen. Perfect dus om in de herfst of winter jezelf te verwennen met een heerlijk dagje in de spa. Op zoek naar een fijne sauna? Klik hier maar eens. Of hier. 

4. Zonnebank

Ondanks dat deze tip niet perse de meest gezonde is, is het wel een fijne manier om een momentje voor jezelf te nemen, en een extra vitamine D boost te krijgen. Niet te vaak, maar soms mag je jezelf dit best gunnen. Ga naar een goede salon waar je advies krijgt over welke zonnebank het beste is voor jouw huidtype en gebruik een crème om je huid na afloop te verzorgen. 

5. Netflix & chill

Ook dit lijkt een schot voor open doel, maar hoe fijn is het dat je nu zonder schuldgevoel de hele dag in je bed mag blijven liggen? Bel een vriendin, bestel een pizza en ga ongegeneerd de hele dag Netflixen. Het is toch rotweer, dus waarom zou je naar buiten gaan? Zet een kop kruidenthee, kruip onder een dekentje op de bank en geniet er lekker van dat je niks hoeft. 

6. Vrolijk je huis op

Haal de zomer in huis door jezelf elke week te verwennen met een grote bos bloemen. Heb je geen goede bloemenzaak in je buurt? Neem dan bijvoorbeeld een abonnement op Bloomon, waarbij je elke week (of maandelijks) verrast wordt met een prachtige bos. Een mooie vaas met fleurige bloemen zal veel goeds doen voor je humeur. 

7. Maak een lange wandeling

Hoewel je waarschijnlijk geen zin hebt om naar buiten te gaan met deze lage temperaturen, is het wel heel erg goed voor je. Plan een zondagmiddag wandeling in met je moeder, je bff of je lover en wandel , kleed je warm aan en wandel een paar uur door de Veluwe of een ander mooi natuurgebied. Wedden dat je je na zo'n dag in de buitenlucht stukken beter voelt?

8. Let op je voeding

In de winter krijgen we vaak massaal naar de pepernoten en chocoladeletters. Mag best, maar vergeet niet om extra vitaminen te eten. Suikers geven korte tijd energie, maar daarna voel je je niet veel beter. Om je energie op peil te houden is het dus van belang om zoveel mogelijk groente en fruit te eten. 

Lees ook: 
Overwinteren in Europa: 3 x zonnige reisbestemmingen

andere artikelen