Bijtanken op Texel? Bij hotel Prins Hendrik waan je je in een groene oase van rust

Elke keer als ik op Texel ben geweest denk ik: ‘hier moet ik vaker komen’ en ook na mijn laatste tripje ben ik weer opnieuw verliefd geworden op het eiland. Je hebt er hele fijne, rustige stranden, je kunt er op sterrenniveau dineren, maar ook heel betaalbaar en het stikt er van de leuke cafeetjes. Begin september werden we uitgenodigd voor een kort persreisje naar Texel waar we mochten overnachten in het vernieuwde Prins Hendrik Hotel in Oosterend.

Als je naar Texel komt om even helemaal tot rust te komen dan ben je bij Prins Hendrik op het juiste adres. Het hotel ligt best afgelegen tussen de weilanden en pal aan de dijk dus verwacht hier geen restaurants of nachtleven in de buurt. Nee, hier kom je om te genieten van de natuur en de tientallen vogels die het eiland gebruiken als broedplaats.

Ook de hoteleigenaren zijn liefhebber van vogels spotten en hebben ervoor gekozen om alle kamers te beschilderen met een muurschildering van verschillende vogels. Sowieso moet je hier wel een beetje dol op dieren zijn want bij Prins Hendrik stikt het van de honden. Dit is één van de weinige hotels waar je je hond mee mag nemen. En als je dat dan doet, neem dan sowieso de tuinkamer waarbij je beestje lekker buiten in het gras kan chillen. Voor meer luxe zijn er op de bovenste verdiepingen ook slaapkamers met een heerlijk bad midden in de kamer.

In de omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen en vanuit het hotel sta je binnen twee minuten lopen boven aan de dijk waar je een prachtige zonsondergang kan zien. Mocht je na al die uren in de natuur bekaf zijn en geen zin meer hebben om in de auto te stappen naar een restaurant dan kun je bij restaurant Floris in het hotel aanschuiven voor a la carte of een viergangenmenu van de chef.

In de keuken proberen ze zoveel mogelijk te koken met producten van het eiland, zo staat er op de kaart ‘kokkels van het wad’ en serveren ze de meest romige schapenkaas. Ook zeker bestellen als je een visliefhebber bent: de zeebaars in een perfect op smaak gemaakte botersaus.

Aangezien je je op Oosterend in het meest donkere gedeelte van Texel begeeft is dit de beste plek om na het eten vanaf de dijk sterren te spotten om vervolgens met een kopje thee of een wijntje het heerlijke bed in te duiken om nog even tv te kijken of zoals wij, als een blok in slaap te vallen.

Prins Hendrik Hotel
Stuifweg 13, Texel`
Reserveren: Prins-hendrik.nl

Mocht je langer op Texel verblijven, sla deze culinaire parels dan zeker niet over:

BRIES20 – Een strandtent waar je lekker kunt lunchen? Dan moet je bij BRIES20 zijn. Bestel in elk geval de sashimi, de oesters en de artisjok.

Restaurant BOSQ – Als je zin hebt om lekker uitgebreid te tafelen dan kun je aanschuiven bij BOSQ, dat aan de rand van natuurpark ‘De Duinen van Texel’ ligt. Hier staan heerlijke seafoodgerechten en Texels lams op het menu. Tip: laat je lekker verrassen met een drie tot zes-gangenmenu.

De Eilandkeuken – Als je echt bijzonder en meerdere gangen wilt eten dan is de Eilandkeuken de place to be. Verwacht meerdere gangen met gerechtjes van truffel en zwezerik en ze hebben hier een ouderwetse kaaswagen met goddelijke kazen.

Bistro Freya – Hier eet je op z’n Frans en ook nog eens heel betaalbaar. De twee eigenaren werken met een schoolbord waar ze de gerechten per dag op schrijven en dat zijn allemaal Franse klassiekers. In dit knusse zaakje staan maar een paar tafeltjes omdat de eigenaren geen personeel hebben en dus alles helemaal zelf doen. Reserveer dus ver van tevoren.

De Tesselse Oesterman – Dit is geen restaurant, maar een geweldige excursie waarbij de Tesselse Oesterman Martin je het wad mee opneemt om samen op zoek te gaan naar oesters die je na afloop op de dijk met een glaasje cava mag opsmikkelen.

andere artikelen