Door Victoire Klaassen
Sinds het getal achter de drie van dertig stijgt, kan ik de koudere seizoenen steeds meer waarderen. Nu de strandtenten waar ik woon in Zandvoort weer veilig in hun loodsen opgeborgen worden voor de winterslaap, trek ik ook naar binnen. Ik geniet volop van al het kneuterigs wat de herfst te bieden heeft. Ik leg voorraadjes aan in huis, kruip weg onder een dekentje op de bank met pepernoten en Chai thee, roer in stoofpotjes… Daarom was ik ook helemaal in mijn element toen ik aan mocht schuiven bij een masterclass spiceblenden van The Good Spice en Spice First,, oftewel Jona en Anne-Fleur die naar eigen zeggen úren over specerijen kunnen praten. En dat is maar goed ook, want het is heerlijk om naar de dames te luisteren tijdens deze spicy herfstactiviteit.

Leer ruiken en proeven in deze kruidige masterclass
Het zal je niet verbazen hoe ontzettend lekker het rook toen we binnenkwamen in de ruimte, die eruitzag als de perfecte vrijdagavond: lange gedekte tafel, zuurdesembrood, crudités en een heel scala aan dips met uiteraard kruidentoppings. De huisgemaakte baba ghanoush met za’atar had ik het liefst helemaal voor mezelf gehouden, dat was echt een hoogtepunt. In deze setting begonnen we met een masterclass spices in de vorm van een quiz. Het is leuk om in die vorm samen te leren en te ontdekken, omdat er overal op tafel kruiden stonden, kun je tijdens het luisteren ook van alles ruiken en proeven waardoor het nog meer tot de verbeelding spreekt.
Na deze workshop kun je thuis je eigen Chai Latte te maken
Wij kozen ervoor om een chai te maken voor wat winters geluk en wilden ons natuurlijk direct wenden tot Google voor de benodigde ingrediënten. Echter daagde Anne-Fleur ons uit om het op gevoel aan te pakken, dus kozen we de hoofdnoten, middentonen en het verrassingselement met onze neuzen boven de potjes kruiden. Door het roosteren rook onze chaimix zó naar koekjes dat er meerdere mensen vroegen wat ons ‘geheim’ was geweest om deze heerlijke mix samen te stellen. Helaas hadden we zozeer ons gevoel gevolgd dat ik vrees dat dit een eenmalige batch van dit meesterlijke succes is. Ik ga er dan ook enorm van genieten, kan ik je vertellen, want niemand gaat deze truc ooit nog kunnen herhalen.

Als volleerde heksjes doken we weer de kruidenkast in om blend nummer twee te maken, we besloten dat deze ‘hartig, pittig en warm’ moest worden, voor de dahl en de curry. Het werd een mix van paprika, amchoor (dat ruikt zo exotisch als het klinkt), limoenblad, zwarte knoflook en cayennepeper. Ook deze mix was weer een groot succes en laat zien hoe leuk én lekker het is om zelf specerijen te blenden, dit is dus zeker iets wat ik thuis vaker ga doen!
Sluit de middag af met een verse vega daghap
Er is bij aanmelding de optie om je op te geven voor de daghap, een verse vegetarische maaltijd met seizoensingrediënten voor een vriendelijke tien euro. Dus zeker niet naar huis gaan, want deze was geweldig. Wij kregen koolbladeren met bulgur, feta en huisgemaakte pesto. Maar dat verschilt dus per avond.
Check de website voor de agenda van deze workshop, deze wordt gegeven op verschillende locaties door het hele land. Ook op de Instagram van The Good Spice en Spice First, kun je zien waar deze gegeven worden en daarnaast koop je geweldige specerijen bij The Good Spice.