In Nederland stikt het van de standaard Tapas-restaurants maar je zo ongeveer op elk menu dezelfde gerechtjes vindt, maar de klassieke Spaanse schattige zaakjes die we uit Spanje kennen zijn wat lastiger te vinden. Gelukkig heb je in Rotterdam Bar Berta waar je vanaf vroeg in de middag tot in de laatste uurtjes kunt aanschuiven voor de meest bijzondere Spaanse gerechtjes.
Bar Berta, vernoemd naar de teckel van eigenaresse Magdalena, zit inmiddels al vijf jaar gevestigd in het het gezellige en rustige Scheepvaartkwartier in Rotterdam. Wanneer je richting het restaurant loopt komt je langs de Veerhaven van Rotterdam en bij zonnig weer heb je een klein beetje het gevoel alsof je je in het buitenland begeeft.
Op Spaanse culinaire vakantie in Rotterdam
Dat vakantiegevoel wordt nog meer versterkt als je Bar Berta binnenstapt en je je meteen in Spaanse sferen begeeft. Je kunt buiten plaatsnemen op het terras, maar binnen aan de bar of een van de tafeltjes is vele malen leuker want zo heb je ook zicht op de open keuken. De sfeer hier zit er rond een uurtje of 13.00 uur al goed in want tegen die tijd zit de bar zo’n beetje vol met allemaal bourgondische mensen die aan een biertje of glaasje cava nippen. Ook het personeel in de keuken lijkt het erg naar hun zin te hebben. Iedereen lacht met elkaar en er hangt een super relaxte vibe.
Klassieke Spaanse gerechtjes met een creatieve twist
Bij Bar Berta op het menu staan een aantal klassieke Tapas-gerechtjes, zoals oude en jonge manchego, tortilla en patatas bravas maar ze maken hier vooral indruk met hun creatieve gerechtjes. Zo worden we enorm verrast door de Mojama, dat wind gedroogde tonijn is en in hele dunne plakjes geserveerd wordt met sinaasappel, little gem en amandelnoten. Mojama is een delicatesse uit de Spaanse streek Andalusië en het wordt ook wel de ‘Pata Negra’ van de zee genoemd. Een heerlijk smaakvol, fris en licht gerechtje om je lunch of diner mee te starten.
Andere gerechtjes waar ons oog op valt zijn de scheermessen met pata negra, kalfzwezerik met verse tuinbonen, gebakken eendenlever met gestoofde sjalotten en de morcilla met kwarteleieren. Het gerechtje dat je ook zeker niet mag overslaan is het heerlijke briochebroodje met een Bakisch worstje, aioli en marmelade.
De lunch sluit je af met een Crema Catalana of, zoals wij, met een lekker glaasje sherry en roomijs van Pata Negra en ahorn karamel. Hoe verzin je het in godsnaam om ijs met Iberico-ham te combineren? Wij kenden deze combinatie nog niet en hoewel het erg machtig was, was dit de perfecte afsluiting van deze culinaire Spaanse middag.
De gerechtjes bij Bar Berta kosten tussen de 6,50 en 18,50 euro en met zo’n vier tot vijf gerechtjes per persoon zit je aardig vol. Je kunt hier uitgebreid lunchen/dineren maar ook tijdens je lunchpauze één of twee gerechtjes komen eten. Toch adviseren we je om hier lekker de tijd voor te nemen zodat je zoveel mogelijk van dit fantastische menu kunt proeven.
Bar Berta
Calandstraat 6b, Rotterdam
Reserveren: Barberta.nl