Hoe word ik gelukkig? Vijf tips om je geluksgevoel te stimuleren

Geluk, we streven het allemaal na, doormiddel van die leuke baan, dat mooie huis en de grote liefde vinden. Maar begint geluk niet bij jezelf? Volgens lifecoach Evelyn Ottema kan je pas echt tevreden zijn wanneer je gelukkig bent met jezelf. Aan YourDailyLife geeft ze tips hoe je jezelf kan accepteren zoals je bent.

1. Wees wie je bent

Wees blij met alle mooie emoties, maar ook met de mindere. Of terwijl: je mag ook minder leuke emoties hebben, want dat hoort ook bij het leven. Het punt van een emotie is dat je daar iets mee doet, dus met wegstoppen en er niet naar willen luisteren bereik je niks. Als je het toelaat en er naar durft te kijken, dan verdwijnt het ook weer omdat je het de aandacht hebt gegeven die het nodig heeft. Accepteer dus dat je ook negatieve emoties hebt. Ook dat ben jij.

What to do? Schrijf een liefdesbrief aan jezelf waarin je jezelf vertelt hoe leuk je bent, wat je positieve kanten zijn en wat je mooi aan jezelf vindt. Hoe meer liefdevoller je over jezelf praat en denkt, hoe meer je dat uiteindelijk zal gaan voelen. Dit versterkt uiteindelijk je zelfvertrouwen waardoor je een completer mens zal worden.

2. Neem de tijd om te voelen hoe het met je gaat

Stop even met rennen, stap uit je hectische leven en luister even naar jezelf. Denk na over je dromen, je verlangens en ga bij jezelf na of je op de goede weg zit. Kijk ook naar wat je angsten zijn, waarom die er zijn en wat je eraan kan doen. Als je stopt en stilstaat dan voel je al veel eerder dat je bepaalde stappen anders moet maken óf juist moet doorgaan. Hiermee kan je bijvoorbeeld een burnout voorkomen.

What to do? Zorg dat je eens in de zoveel tijd, wanneer jij aanvoelt dat je het nodig hebt, even tijd voor jezelf neemt. Ga in je eentje wandelen, bezoek de sauna, ga mediteren of boek een vakantie in je eentje zodat je even helemaal met jezelf kan zijn.

3. Kijk vooral naar wat je wél hebt bereikt en wees daar trots en dankbaar voor

Probeer niet te kijken naar de tekorten die je in het leven hebt, maar naar wat je al wél hebt bereikt. Hoe meer aandacht je geeft aan wat je niet hebt hoe groter het gemis wordt. Focus je dus op wat je wel hebt. Daardoor krijg je meer waardering voor jouw leven en ben je blijer met jezelf en wat je al bereikt hebt.

What to do? Noem iedere ochtend vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Je mag het in je hoofd denken, maar opschrijven of het hardop tegen jezelf in de spiegel zeggen werkt effectiever.  Hoe meer kracht er achter je dankbaarheid zit, hoe meer je het zult voelen.

4. Heb vertrouwen in jezelf en in het leven

Vertrouw erop dat als je iets of iemand, bijvoorbeeld een ex-geliefde, loslaat er uiteindelijk weer mooie dingen voor in de plaats zullen komen. Het komt hoe dan ook weer goed. Ga een beetje mee met het ritme van je leven en ga er vanuit dat zowel positieve als negatieve ervaringen goed voor je zijn. Alles brengt je weer een stukje verder.

What to do? Zeg af en toe hardop tegen jezelf: ik heb vertrouwen in mezelf. Bijvoorbeeld wanneer je iets rots meemaakt op je werk en je het allemaal even niet meer ziet zitten. Loop dan even naar de wc en fluister jezelf dat zinnetje in. Je zult merken dat je zelfvertrouwen weer gaat stijgen en je weer verder kan met je dag.

5. Neem 100% verantwoordelijkheid over je eigen leven

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen probleem en schuif deze niet op dingen of personen af. Stel dat je geen geld hebt om op vakantie te gaan, dan kan je je baas de schuld geven dat hij je te weinig geld betaalt óf je kan in oplossingen denken en ervoor zorgen dat je dat geld wél krijgt. Mensen geven vaak alles en iedereen de schuld van hun eigen probleem. Stop daarmee en ga na hoe je wel krijgt wat je wilt.

What to do? Hou twee weken bij wie of wat je de schuld geeft van je probleem. Bekijk daarna waarom jij niet zelf de verantwoordelijkheid neemt. Je kan je vreemdgaande ex de schuld geven van het feit dat je geen relatie hebt, maar daar schiet je niks mee op. Dat jij geen relatie hebt laat je nu in de handen van je ex liggen, maar jij moet er zelf voor zorgen dat je krijgt wat je wilt. En dat geldt eigenlijk voor alle situaties. Niks is onmogelijk, zolang je er maar voor de volle 100% voor gaat. 

Heb je niet genoeg aan deze tips of heb je behoefte aan begeleiding? Neem dan eens een kijkje op de website van Evelyn en maak een afspraak voor een gratis en geheel vrijblijvend 'kom-in-actiegesprek'. 

Schermafbeelding 2017-01-24 om 12.48.41

andere artikelen