Help, ik heb bindingsangst! Wat nu?

De angst om (opnieuw) gekwetst of in de steek gelaten te worden is voor veel mannen en vrouwen een reden om dan maar geen relatie aan te gaan. Maar waar komt deze bindingsangst vandaan? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ons wel durven open te stellen? Ik vroeg het aan relatietherapeut/psycholoog Jean-Pierre van de Ven van Korrelatie (onderdeel van MIND).

Door: Anne Tonen

Wat houdt bindingsangst nou eigenlijk precies in?

“Bindingsangst is een restant van onveilige hechting. Je kunt onveilig gehecht raken door nare ervaringen met mensen in je omgeving. In je jeugd kan dit bijvoorbeeld komen doordat je je genegeerd voelde door je ouders of doordat je het gevoel kreeg niet belangrijk genoeg te zijn. Mensen kunnen dan dingen gaan denken als: als ik een relatie aan ga, dan is dat heel gevaarlijk. En als dat gebeurt, dan beïnvloedt dat de manier waarop je relaties aangaat. In het kort gezegd: mensen met bindingsangst zijn bang dat hun partner ze iets zal aan doen."

Wat zijn de kenmerken van bindingsangst?

“Er zijn twee varianten. De een is het voortdurend weglopen, de ander is claimen. Beide komen voort uit angst. Weglopen betekent geen relatie te willen aangaan. Dat uit zich vaak in vaag doen over afspraken, weinig vertellen over jezelf en over je persoonlijke leven. Wanneer het te intiem wordt, gaat die persoon er vandoor. Claimen is het tegenovergestelde, maar ook een vorm van bindingsangst. Mensen die claimen zijn bang om iemand te verliezen en kunnen hun partner nauwelijks met rust laten.”

Ontstaat bindingsangst in je jeugd of kan je er ook op latere leeftijd last van krijgen?

“Zeker. Wanneer je een relatie hebt gehad waarin je bijvoorbeeld genegeerd werd, mishandeld of bedrogen werd kan je ook bindingsangst ontwikkelen. In dat geval heb je dus een slechte ervaring gehad en ben je bang geworden voor nieuwe ervaringen in de toekomst.”

Komt bindingsangst voornamelijk bij mannen voor?

“Dat is een goede vraag. Als ik kijk naar de mensen die ik in mijn praktijk behandel zijn er net zoveel mannen als vrouwen die met dit ‘probleem’ kampen. Wel is het zo dat mannen vaker weglopen en vrouwen meer claimen.”

Waarom denkt u dat mensen tegenwoordig minder snel dan vroeger in een relatie durven te stappen?

“De keuze is overvloedig. Je bent nu nog maar een appje verwijderd van je prins op het witte paard. Ik merk ook dat mensen berekenend worden. Ze denken: ik heb nu dit, maar wie weet is er nog niets beters op Tinder, Grindr of andere datingsites. Het wordt mensen makkelijker gemaakt door social media. Je hoeft niet meer naar de kroeg om mensen te ontmoeten. De keus is zo groot waardoor mensen bang zijn om zich te hechten. Ze zijn bang dat ze een geweldige kans laten gaan.”

Wat kan je doen als je echt bang bent om je te binden, maar wel graag een relatie wilt aangaan?

“Mensen roepen vaak dat ze te kieskeurig zijn of de juiste persoon maar niet tegenkomen. Wat ik adviseer is om het idee los te laten dat het de juiste moet zijn. Je ontwikkelt een ideaalbeeld en dat wordt steeds sterker, waardoor iedereen die je tegenkomt het van je ideaalbeeld verliest. Laat dat los en stel je open voor nieuwe indrukken. En vertrouw er nou maar gewoon op dat wat er op je pad komt voor jou heel erg geschikt kan zijn.”

Meer weten over bindingsangst of heb je tips nodig hoe je je angsten opzij zet? Bestel dan nu het boek ‘Waarom luister je niet?’ van Jean-Pierre. Vind je het prettiger om hierover met iemand te praten? Chat, bel of mail dan met  Korrelatie via www.korrelatie.nl. 

 

andere artikelen