Voor velen klinkt het misschien als de normale gang van zaken. Je wordt verliefd, krijgt een relatie, en als alles goed gaat vinden jullie binnen een paar jaar een huis om daar samen gelukkig te worden. Maar niet voor Tjalina Nijholt (23) uit Den Haag en haar 27-jarige vriend uit Leeuwarden. Zij verkiezen apart wonen boven samenwonen. "De sterkte van je relatie hangt niet af van hoe vaak je elkaar ziet.”

Door Eline Vedder

Jullie zijn meer dan drie jaar samen en wonen bewust drie uur reizen van elkaar verwijderd. Waarom?

“Ik vind het heel belangrijk om mijn eigen leven te leiden en veel ruimte te krijgen. Zo zit ik persoonlijk beter in mijn vel en dat komt mijn relatie ten goede. Ik denk dat dit voor meer mensen zou werken, maar dat velen er niet bij stilstaan dat living apart together (een latrelatie) je juist sterker maakt. In deze maatschappij wordt vaak toch verwacht dat koppels na een aantal jaar gaan samenwonen. Daardoor passen beiden hun eigen ontwikkeling te veel aan op hun partner. Dat komt niet door jaloezie, maar doordat er thuis iemand op je wacht. Terwijl op jezelf wonen zorgt voor een andere ontwikkeling, je ontdekt hele andere kant van je zelf.”

Wat zijn de voordelen van een latrelatie?

“We houden onze focus op zaken die er ook toe doen en laten ons niet afleiden door de verleiding om samen te zijn. Je omgeving heeft een grote invloed op je, dus ook je relatie. Doordat ik hem vaak niet om mij heen heb sta ik er in veel situaties alleen voor. Dat dwingt mij om zelf te bepalen waar ik gelukkig van word en niet mee te gaan in de hobby’s en gewoonten die je samen hebt. Ik ga bijvoorbeeld sinds kort vaak naar het filmhuis of maatschappelijke debatten. Als ik samen zou hebben gewoond had ik die ruimte en tijd doorgebracht met hem, om zo nooit achter bepaalde interesses te komen. Ook hij kan zich op werk richten en sprongen maken die ik onbewust had tegenhouden. Niet omdat ik het hem niet gun of aandacht opeis, maar omdat je uit gemak eerder naar huis gaat, naar je relatie-bubble.”

Ben je door deze relatievorm een ander persoon?

“Mijn onafhankelijkheid maakt mij sterker en gelukkiger. Ik ben gelukkig met mijn werk, met vrienden en met het feit dat ik eerst nog met vriendinnen heb samengewoond toen ik de kans kreeg al bij hem in te trekken. Mijn relatie is niet de factor voor een gelukkig leven. Dat zou een heel grote verantwoordelijkheid bij hem neerleggen. Omdat we veel gescheiden zijn komt zowel de relatie als zelfontplooiing tot bloei, het versterkt elkaar. Het gaat erom dat de basis in ons leven – apart van elkaar – goed is. Dat benadrukt dat als we samen zijn, we er een extra feestje van moeten maken. We zijn dan de beste versie van onszelf.”

Tjalina met haar beste vrienden.
Tjalina met haar beste vrienden.

Wat voor reacties roept het op?

“Mensen nemen een latrelatie niet altijd serieus. Maar een relatie wordt niet gedefinieerd door hoeveel tijd je samen doorbrengt. De liefde die je voor elkaar voelt bepaalt hoe goed of sterk je relatie is, ongeacht of die persoon de eerste is die je ‘s ochtends ziet. Het verbaast mij dat anderen er zo verbaasd over zijn. Voor velen is het een urgentie om elkaar veel te zien, dan is samenwonen makkelijk en leuk. Voor ons is die urgentie er niet. Mensen denken dan dat we minder van elkaar houden. Sommigen gaan er daarnaast vanuit dat we dan niet lang samen kunnen zijn, maar niks is minder waar. Op een lange vakantie bijvoorbeeld zie ik het als een cadeautje om elke dag bij hem te zijn. Zodra we thuis zijn gaat het weer verder zoals het voor ons het beste werkt.”

Je hebt minder zicht in elkaars leven. Hoe ga je om met jaloeziegevoelens?

“Juist door deze relatievorm vertrouwen we elkaar 100 %. Als twee mensen keer op keer de keuze maken om elkaar te zien en in elkaar te investeren, moet het allemaal wel goed zitten.”

Er zijn vast ook nadelen?

“Zelfs al kan iedereen om mij heen mij goed steunen, hij kan dat het beste. Dan merk ik dat ik hem toch mis en hem liefst door de telefoon wil halen om bij mij hebben. Dan is het ontbreken van een plek van ons samen vervelend. We proberen het op te lossen door via skype te doen alsof we samen zijn. Samen dezelfde film kijken op hetzelfde moment, of uren praten tot we alsnog – zo voelt het dan – samen in slaap vallen.”

Staan jullie er hetzelfde in?

“Ja, gelukkig wel. Daar kwamen we al tijdens de tweede date achter. Voordat ik een relatie had was ik heel bang om mijn onafhankelijkheid te verliezen. In mijn hoofd bestond een schrikbeeld van een relatie hebben. Dat weerhield mij ervan eerder relaties aan te gaan, ik wilde liever alleen zijn dan alles om een persoon laten draaien. Ik vertelde hem dat meteen. Als hij niet had gezegd dat het niet meer dan normaal was, was ik meteen weggerend. Voor hem was het ook een verademing, we wisten dat we er hetzelfde over dachten. En dat zullen we voorlopig blijven doen.”

Lees ook:
Terence Roelofs is het vertrouwen in de liefde verloren. "Ik heb een hoge muur om mijn hart gebouwd." 
Isabeau Jensen heeft een polyamoreuze relatie 
Help, ik heb bindingsangst. Wat nu?

Geef een reactie