SUPER73® brengt eerbetoon aan Tom Ritchey met nieuwste custom design: The SUPER73 ZX Team 

0
super73

Tom Ritchey (1956) behoort tot één van de bekendste personen uit de mountainbikewereld. De Amerikaanse fietsframebouwer, racer, constructeur en ontwerper wordt dan ook gezien als de godfather van de sport. Op 16-jarige leeftijd kreeg hij de bijnaam ‘The Senior Slayer’ door zijn overwinning tijdens de prestigieuze Crockett-Martinez-race in 1973. Hij stopte met racen op zijn twintigste, om zich vervolgens op het ontwerpen van zijn eigen fietsen te richten. In de vijf decennia die volgden, ontwikkelde hij talloze fietsonderdelen. Deze ontwerpen zorgden voor overwinningen tijdens de grootste races ter wereld, waaronder de UCI Wereldkampioenschappen, de Tour de France en de Olympische Spelen.

De mountainbikesport ontstond ruim vijftig jaar geleden in eerste instantie als manier om de paden in de bergen van Californië te trotseren. Daarna werd het al snel een populair – onder tieners. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijde sport. De eerste mountainbikes werden gemaakt van Schwinn-, Colson- en Shelby-fietsen uit de jaren ‘40 en ‘50. Deze mountainbikes werden liefkozend ‘klunkers’ genoemd. De fietsen werden destijds gestript en opnieuw gebouwd. De ontwerpen werden voorzien van betere remmen en dikkere banden om de ruige paden te trotseren. Deze fietsen werden gemaakt en bereden door de Amerikanen Charlie Kelly, Gary Fisher en Joe Breeze, wereldwijde pioniers binnen de mountainbikesport. Mede dankzij concurrentie van "Repack Races", innoveerde de mountainbikescene zich in rap tempo. Dat maakt de mountainbikesport tot wat het nu is. 

SUPER73 brengt met de 'The SUPER73 ZX Team' een ode aan deze beginperiode. Het nieuwste ontwerp is geïnspireerd op de klassieke Tom Ritchey rood-wit-blauwe colourway. Het Amerikaanse lifestylemerk nam Richey’s innovaties, waaronder de klikpedalen, 34T Hope voortandwiel en tienversnellingsbak over. Daarnaast zorgen de speciale Hope Tech3-schijfremmen en zwevende rotoren voor een extreme remkracht en voorzien de handgrepen en het brede, lage stuur het ontwerp van de kenmerkende mountainbike look. De gumwall-banden en het geperforeerde lederen zadel met de bekende kleurdetails maken deze unieke fiets compleet.

Over de auteur

Anne Tonen

Anne Tonen

Anne Tonen is de founder & owner van Your Daily Life. Ze gaat het liefst elke dag uit eten, is een enorme wijnliefhebber en houdt van een goed feestje. Verder is ze ontzettend nieuwsgierig en gaat ze graag in gesprek met mensen met bijzondere, inspirerende of ontroerende verhalen.

Geen reacties