In gesprek met wijnkenner Anne van Velthoven – Alles wat je moet weten over natuurwijn

Wanneer je regelmatig een wijnbar bezoekt zal het je vast zijn opgevallen dat er steeds meer natuurwijnen op de kaart staan. Maar wat is natuurwijn nou precies? Hoe wordt het gemaakt en klopt het dat het gezonder is dan 'normale' wijn? Wij vroegen het aan Anne van Velthoven, (natuur)wijnkenner en eigenaresse van de Wester Wijnfabriek in Amsterdam. 

Door Anne Tonen

Natuurwijnen zie je steeds vaker op de kaart staan. Kan je uitleggen wat natuurwijn nou precies is?

“Het bestaat al onwijs lang. In grote Europese steden, zoals Parijs en Spanje, kan je al tien jaar lang natuurwijnen drinken in bepaalde barren. Uiteindelijk is het nu ook naar Amsterdam overgewaaid. Ik denk wel dat Amsterdam de grootste stad is in Nederland waar het echt wel leeft. Bij andere grote steden in Nederland wordt het langzamerhand ook steeds bekender. 

Kun je uitleggen wat het verschil is tussen normale wijn en natuurwijn? Is het een soort biologische wijn?

“Nee. Bio zegt alleen maar iets over de landbouw van de druiven en natuurwijn is op basis van biologisch geteelde druiven, maar daarna gaat het proces nog veel verder. Een groot deel ervan is het niet of nauwelijks gebruiken van sulfiet. Dat is zwavel. Bij natuurwijn, in tegenstelling tot bij gewone wijn, leven de natuurlijke gisten nog. Het is een veel natuurlijker proces.” 

Hoe zit het met de geur van natuurwijn?

“Dat is vaak wel herkenbaar. Het is vaak veel boerser, maar net zoals bij gewone wijn kun je ook hier de verschillende soorten druiven goed proeven.” 

Op internet staat het vol met artikelen dat je van natuurwijn geen kater krijgt en dat het veel gezonder is. Wat is hier van waar?

“Dat heeft met hoofdpijn te maken en dat is heel persoonlijk. De ene persoon is veel gevoeliger voor zwavel dan de ander. Toen ik twaalf jaar geleden als importeur bij Vleck Wijnen ging werken en voor het eerst in aanraking kwam met natuurwijnen. Als ik dan thuis wijn dronk dan was het eigenlijk alleen maar natuurwijn wat ik van daar meenam. En als ik dan andere wijn dan natuurwijn dronk stond het me echt heel erg tegen. Ik denk dan dat dat de zwavel. Als je dat zolang niet hebt gehad en dat het dan ineens onder je neus komt. Het is een soort ontwenning geweest. Ik voelde een natuurlijk verzet. Totaal niet lekker fijn drinken. Zwavel kan gewoon heel hard overkomen. Maar dat het gezonder is dat weet ik niet. Het blijft alcohol en alcohol is alles behalve gezond voor je. 

Wat drink jij nu het liefst?

"Ik houd heel erg van Chenin Blanc. Supermarktwijnen drink ik niet meer. En daar durft ook niemand van mijn vrienden mee aan te komen bij mij, haha.” 

In Parijs verkopen ze op elke hoek van de straat natuurwijn. Gaat het in Amsterdam ook deze kant op?

“Ik denk het wel. Als je het nu vergelijkt met tien jaar geleden dan zie je het op tien keer zoveel plekken. En ook in cafes, waar ze nu ook vaak goede wijnen hebben. Dat het zo vanzelfsprekend wordt als in Parijs zou mooi zijn maar dat denk ik niet nee. Uberhaupt de hoeveelheid wijn die er daar wordt gedronken en hier is een aanzienlijk verschil.

Wat zijn de plekken waar je in Amsterdam moet zijn?

“Barren is GlouGlou wel de ultieme plek voor natuurwijnen. We hebben hier bij de Wester Wijnfabriek ook veel natuurwijnen maar ook andere wijnen. Qua restaurants is Choux wel het grote voorbeeld van natuurwijnen restaurants in Amsterdam. BAK trouwens ook. Daar gebruiken ze ook alleen maar natuurwijnen. BAK heeft hele klassiekers en Choux is er wat extremer in. Genoeg keuze dus." 

Lees ook:
Tip: Het 5 gangen chef's menu bij Wester Wijnfabriek in Amsterdam

andere artikelen