Social Media spelen een steeds belangrijkere rol in ons leven. Even wat checken op Facebook of Instagram, om vervolgens uren later nog steeds al scrollend op de bank te zitten. Rondsnuffelen op accounts van mensen die je al tien jaar niet meer hebt gezien, bijhouden hoeveel likes je krijgt op je gedeelde berichten of foto’s, we zijn er maar druk mee. Nanne van der Leer uit Amsterdam besloot haar Instagram te verwijderen en de tijd die ze investeerde in het delen van haar leven, te besteden aan leven.
Door: Albertine Pomper
Waarom ben je tot dit besluit gekomen?
“Vanwege meerdere redenen, maar vooral omdat ik er geen positieve energie meer van kreeg. Ik had op mijn persoonlijke Instagram account 4000 volgers en was er alleen nog maar mee bezig of ik er, online, wel mooi genoeg uitzag.”
Hoe vaak was jij met social media bezig?
“Zonder dat ik het doorhad zat ik er weer op, eigenlijk elk loos moment. Teveel. Instagram is een drugs, een constante afleiding van je eigen gedachten. En het contact is oppervlakkig, wat is nou echt en wat niet?”
Werd je er onzeker van?
“Ja ontzettend. Het enge aan Instagram is dat perfectie kan worden geschapen. Je kunt je online beter voordoen dan je in werkelijkheid bent. Ik deed dat ook, ik bewerkte soms ook mijn foto’s. In het dagelijks leven ben ik absoluut geen onzeker iemand, maar ik werd dit wel door Instagram.”
Kun je een voorbeeld geven?
“Als ik niet lekker in mijn vel zat, keek ik vooral naar afgetrainde mensen. Als ik al die fitgirls zag, voelde ik me gelijk verplicht om ook naar de sportschool te gaan, omdat mijn lichaam niet Instagram-waardig was. Ik klikte van profiel, op profiel, op profiel, en vroeg me vervolgens af waar ik mee bezig was. Ik voedde mezelf alleen met negativiteit.”
Wanneer heb je de knoop doorgehakt?
“Ik had het al meerdere keren van mijn telefoon afgehaald, maar dat werkte niet. Ik keek dan uiteindelijk toch weer. Afgelopen zomer was ik op vakantie in Frankrijk en daar had ik de neiging om de hele tijd naar mijn telefoon te kijken. Toen was ik er echt klaar mee.”
Moest je afkicken?
“Nee geen seconde.”
Heb je nu meer rust?
“Ja absoluut, ik voel me beter. Het heeft een positief effect op me gehad. Ik kijk om me heen in plaats van alleen maar op mijn telefoon en ik word daar gelukkiger van. Ik lees nu liever een boek en dat heeft ook weer effect op mijn slaapgedrag. Ik slaap heel goed.”
Heb je nu niet het gevoel dat je iets mist?
“Soms mis ik de aandacht. Je voelt je minder populair. Als ik me niet goed voelde over mezelf plaatste ik een foto van de dag ervoor toen het wel goed met me ging. Ik heb nog nooit een foto live geplaatst, dat zegt eigenlijk genoeg.”
Wat voor reacties heb je gekregen uit je omgeving?
“Ik heb hele mooie reacties gekregen. Twee bekenden van mij zijn ook gestopt. Ik denk dat veel van mijn vrienden het fijn vinden dat ik niet meer de hele tijd online ben, want ik was te veel bezig met mijn online presence.”
Je hebt een eigen bedrijf ‘Lief Leven’ en daarmee zit je nog wel op Facebook en Instagram. Op Facebook heb je 126.000 volgers en op Instagram 72.000. Voelt dat niet dubbel, dat je voor je bedrijf nog wel op social media actief bent?
“Nee helemaal niet. ‘Lief Leven’’ heeft namelijk niets met mijn ego te maken. Ik schrijf gedichten en een vriendin van mij beheert de kanalen. Dat doet ze fantastisch. Ik zet er nooit iets persoonlijks op en kijk er nog zelden op.”
Hoe lang hoop je dit vol te kunnen houden?
“Het is geen kwestie van volhouden, ik heb er geen interesse meer in. Als anderen er nuchter mee om kunnen gaan is dat prima, dan is dat anders. Maar ik kan dat niet.”