Het modelabel MAISON the FAUX van ontwerpers Joris Suk en Tessa de Boer is de ontvanger van de 11de editie van het Cultuurfonds Mode Stipendium. Het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt georganiseerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Dutch Fashion Foundation en bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000 euro, beschikbaar gesteld door een anonieme mecenas, en een wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten. De uitreiking werd op woensdag 22 juni feestelijk gevierd in de Hermitage Amsterdam en was ook online te volgen via een livestream op de website van de Dutch Fashion Foundation.

Het Cultuurfonds Mode Stipendium voor buitengewoon getalenteerde en gevorderde Nederlandse modevormgevers werd in 2011 ingesteld door een particuliere mecenas bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. De ontvangers van de inmiddels 11de editie Joris Suk en Tessa de Boer werden geïnterviewd door de Amerikaanse videoblogger en fashion critic Bliss Foster en gaven een presentatie waarbij het publiek werd meegenomen in het universum van MAISON the FAUX. Modevormgever Claes Iversen, de ontvanger van de 10de Cultuurfonds Mode Stipendium, overhandigde de wisseltrofee.

"De erkenning van het stipendium betekent ontzettend veel voor ons, de waardering en het vertrouwen die de schenking ons geeft heeft ons diep geroerd. Wij voelen ons meer dan vereerd de poedel in ontvangst te mogen nemen en in de hall of fame van het Cultuurfonds Mode Stipendium plaats te nemen. Het geeft ons de tijd en de ruimte ons verder door te ontwikkelen, weer grootse dromen te realiseren en onze ambities nog scherper te stellen." zeggen Joris Suk en Tessa de Boer over het ontvangen van het Cultuurfonds Mode Stipendium.

“Het werk van MAISON the FAUX is al vanaf dag 1 een radicaal voorstel voor inclusiviteit. Het is radicaal democratisch en op een liefdevolle manier anarchistisch en genereus. Het is nieuwe tijds design, provocatief in de zin dat MAISON the FAUX weigert om een zichzelf in stand houdende esthetiek met bijbehorende commerciële waarde van exclusiviteit te bieden. In plaats daarvan mag íedereen op de voorgrond schitteren.” las Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation voor uit het juryrapport. “We vieren niet alleen de ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium, maar ook hoe belangrijk creativiteit is, hoe belangrijk het opleiden van creatieven is, en we vieren dat we allemaal geloven in de kracht van innovatie.”, zei ze in haar speech.

“Geëngageerd, inclusief en grensverleggend! Met MAISON the FAUX als 11de winnaar van het Cultuurfonds Mode Stipendium luiden we een nieuw dynamisch decennium in waarin we mode omarmen als geestverruimende kunstvorm waar voor iedereen plek is. Nederland heeft behoefte aan creatieve en onafhankelijke geesten. En de modesector aan investeerders die naast de glamour ook het ambacht in leven houden. Daar wordt de wereld beter van en daar maakt het Cultuurfonds zich sterk voor, dankzij de genereuze jaarlijkse bijdrage van onze anonieme mecenas.” zei Cathelijne Broers, de directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds over de nieuwe ontvanger en de uitreiking.

Ontvangers tot op heden zijn Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2014), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Ronald van der Kemp (2017), Bas Kosters (2018), Erik Frenken (2019) en Claes Iversen (2021). 

Geef een reactie