Hou je ook zo van planten maar overleven zelfs cactussen het niet onder jouw zorg? Dat probleem is helaas maar al te bekend. Groene vingers behoren niet standaard tot de goede eigenschappen van ieder mens. Maar dankzij het team van Sprinklr kan nu iedereen van een heerlijk groen huis genieten!
Door: Yael Water
Sprinklr werd in 2016 opgericht met een crowdfunding-actie uit frustratie van wegkwijnende planten en met een verlangen naar een groenere stad. Via de website kun je een selectie planten uitzoeken die het beste bij jouw voorkeuren past en samengesteld zijn door een styliste. Alle planten die Sprinklr aanbiedt komen van biologische en duurzame kwekers.
Je kunt kiezen uit verschillen selecties in de categorieën: buitenplanten, binnenplanten en eetbare planten. Ik koos voor de selectie 'kleine jungle' bestaande uit drie kamerplanten voor €29,95. Als je wilt kun je daarnaast extra producten bestellen zoals potten, voeding en potgrond. Kies zelf de bezorgdatum uit en binnen enkele dagen worden de planten bij jou thuisbezorgd; ideaal!
Maar het is de Sprinklr app die het verschil maakt voor mensen met gebrek aan groene vingers zoals ik. Met de inloggegevens die ik een paar dagen voor mijn pakket ontvang kan ik in de app mijn drie planten; de nestvaren, graslelie en Anthurium Clarinervium, alvast beter leren kennen. Waar groeien de planten normaal gesproken? Hoeveel licht en water hebben ze nodig? Op welke plek in het huis staan de planten het best? Deze en andere interessante weetjes worden per plant beschreven.
Op de gekozen bezorgdatum ontvang ik een grote box met mijn nieuwe groene huisgenoten. Vooral de Anthurium Clarinervium is in mijn ogen een zorgenkindje die om veel aandacht vraagt. Gelukkig hebben alle planten de reis goed overleefd en wat zijn ze mooi!
Op basis van de informatie zoek ik een mooi plekje voor de planten uit. De nestvaren en Anthurium Clarinervium krijgen een plekje met veel daglicht maar niet in direct zonlicht en weg van eventuele droge verwarmingslucht. De graslelie kan goed overleven met wat minder daglicht dus die zet ik op een andere plek in huis.
Nadat de planten een paar dagen de tijd gehad hebben om te settelen krijg ik mijn eerste 'to do' notificatie via de app. Onder de noemer 'check je plek' wordt er aangegeven dat planten zich aanpassen aan de lichtinval op de plek waar ze staan. Of ik nog een laatste keer kan checken of ze goed staan en dat ik de planten daarna niet meer moet verplaatsen. Naar mijn idee staan ze helemaal goed dus markeer ik de taak als gedaan. Zo ontvang ik iedere week één of meerdere 'to do's' die mij helpen de planten beter te leren kennen en goed te kunnen verzorgen.
Mocht het onverhoopt toch minder goed gaan met je plant of heb je een vraag dan kun je via de app om advies vragen. Je kunt zelfs een foto meesturen van jouw plant als je twijfelt over de staat ervan. Gezien mijn geschiedenis met planten vraag ik mij af wat ik het beste kan doen als ik merk dat de grond gortdroog is. Binnen een dag krijg ik uitgebreid advies en informatie van een specialist die aangeeft dat ik in dat geval de planten het beste een half uur kan dompelen in water in een halfvolle wasbak. Gelukkig heb ik dit advies tot nu toe nog niet in de praktijk hoeven brengen!
Dankzij Sprinklr leer ik stukje bij beetje mijn planten beter kennen. Dat zorgt er ook voor dat ik aan de planten gehecht raak en nog jaren plezier van ze wil hebben. Het valt me op dat ik nu automatisch en regelmatig check hoe de grond aanvoelt en de planten eruit zien. Zijn groene vingers dan toch aan te leren? Het is mij wel duidelijk dat dankzij alle hulp en informatie de plantenverzorgster in mij is ontwaakt, bedankt Sprinklr!
Foto's: Bart Lindenhovius