Toen ik een keer zocht op ‘bijzondere overnachtingen’ kwam ik al gauw uit bij Flotten en toen ik de foto’s op de site zag was ik meteen verkocht en wist ik: ‘dit is helemaal iets voor mij’. Sowieso slaap ik als een roosje in de buitenlucht en ben ik gek op (wild)kamperen. Alleen had ik dit uiteraard nog ooit op een vlot gedaan. Totdat Flotten mij het laatste weekend van de zomer uitnodigde voor een overnachting in omgeving Waterland.
Het vlot kan je tussen 15.00 en 18.00 uur ophalen in Katwoude, wat 15 minuten van Amsterdam ligt. De locatie is zowel met de auto als met het ov heel makkelijk te bereiken. Wij stonden stipt om 15.00 uur klaar bij het startpunt om in te checken. Sowieso zou ik dit tijdstip echt aanraden want dan de volgende dag moet je het vlot om 11.00 uur alweer terugbrengen en geloof ons: de tijd vliegt voorbij.
Bij aankomst krijgen we door een medewerker allemaal een vlot aangewezen waarbij je benzine meekrijgt, een vaarkaart met tips qua leuke plekjes en routes, een jerrycan drinkwater, gaskookstelletje, pannen en een tent die je zelf moet opzetten. Gelukkig krijgen we eerst uitgebreid instructies over hoe de motor van de boot werkt en hoe je de tent op het vlot opzet. Na ongeveer 10 minuten uitleg mogen we het water op. Helemaal zonder vaarbewijs en dat vinden wij twee (best onhandige) vrouwen toch best spannend.
Na wat gepruts krijgen we de motor aan en gaan we het meer op. Het varen is heerlijk, maar toch blijven we het het eerste uur een beetje spannend vinden en dus varen we naar de dichtstbijzijnde plek om aan te meren. Dat is de knusse kleine strandtent StrandVier in Monnickendam waar je heerlijk kunt relaxen maar wij schenken ons zelf op het vlot een glaasje bubbel in en maken de borrelplank alvast op met onze favoriete kazen en charcurterie. Stiekem zijn we best trots dat we al een heel stuk gevaren en zelfs konden aanmeren aan een steiger.
Na een uurtje relaxen en bedenken welke route we gaan nemen is het tijd om er weer vandoor te gaan. We willen richting Broek in Waterland varen maar helaas komen we tijd te kort. Eigenlijk is een nachtje kamperen met het vlot te kort. Zeker als je, zoals wij, nog even moeten wennen aan het besturen van het vlot. Als je de tijd hebt zou ik zeker aanraden om twee nachten te boeken zodat je op je gemak lekker de hele route, die ongeveer 6 uur duurt, uit kan varen maar ook regelmatig kunt stoppen op mooie plekjes.
Op aanraden van een hele aardige brugwachter varen we via een smal slootje tussen de koeien richting Overleek. De prachtige zonsondergang en de roze/oranje gekleurde lucht maakt het uitzicht magisch en het tochtje kan ons niet lang genoeg duren. Uiteindelijk komen we uit op een meer, waar je alleen de vogeltjes hoort fluiten en de kikkers hoort kwaken. Met het vlot mag je in het hele natuurgebied aanleggen. Wij vinden een steiger waar we ons anker uitgooien en besluiten dat deze idyllische plek de plek wordt waar wij gaan overnachten.
Omdat het binnen een half uur donker wordt moeten we haasten met de tent opzetten. Dit zou heel makkelijk moeten zijn want je zet de meegekregen houten stokken omhoog op het vlot en gooit daar een tent overheen. Wat wij precies verkeerd hebben gedaan zijn we nog niet achter maar wij kregen de tent aan een kant niet dicht waardoor er nog veel tocht doorheen kwam. Maar geef toe: het kan er mee door!
‘s Avonds praten we na over ons vlot-avontuur, genieten we van het uitzicht en de stilte en proosten we op een wijntje. Wat is het bijzonder dat we dit mogen meemaken! Rond half 12 zijn we uitgeput en duiken we de tent in. De nacht is kouder dan verwacht, maar het is natuurlijk ook al begin september. Ondanks de kou en de muggen slapen we heerlijk uit tot een uurtje of negen. Voor insecten moet je trouwens niet bang zijn want het stikt er van de grote en kleine spinnen. Gelukkig had ik een vriendin mee aan boor die alle spinnen voordat ik in paniek raakte over boord gooide. Zoek dus de juiste persoon uit met wie je dit avontuur aangaat. ;).
We drinken een kopje thee, kleden ons om, pakken onze tent en slaapspullen in en varen naar een mooi plekje midden op het meer om te ontbijten. We maken voor het eerst gebruik van het gasstelletje en bereiden heerlijke wraps, met vegakip, avocado en sla. Dit was eigenlijk ons avondmaal maar aangezien we de avond ervoor pas om 21.00 uur pas onze tent hadden opgezet was het voor koken een beetje te donker.
Mocht je geen zin hebben om te koken dan zijn er veel restaurantjes op de route waar je kan aanleggen om eten af te halen, maar bij wildkamperen hoort zelf koken vinden wij en om dat zo midden op het water in de natuur doen is natuurlijk uniek. Doen dus!
Dan is het tijd om ons vlot weer terug te brengen. Het varen gaat ons op de tweede dag stukken beter af, we voelen ons meer vertrouwd achter het stuur en zelfs het aanleggen in de sluizen gaat in een keer goed. Het is eigenlijk zonde dat we weer naar huis moeten want we hebben nog zoveel van de omgeving niet gezien. Volgend jaar nog maar een keer terugkomen dus en dan boeken we meteen twee nachten.
Overnachten op het vlot: wat neem je allemaal mee?
Bij het vlot krijg je dus een jerrycan met drinkwater, een tent, een gaskookstelletje, twee pannen en een wc-emmer voor ‘s nachts.
Wat je zelf nog moet meenemen:
- Kussen, slaapzak en slaapmatjes, maar nog beter: een luchtbed want dan lig je hoger van de grond waardoor de kou er hopelijk minder goed doorheen gaat
- Bestek, borden, glazen en een snijplank
- Een aansteker om het gasstelletje aan te krijgen
- Boter om in te koken
- Lekkere borrelhappen en avond eten. Wraps of spaghetti is makkelijk te maken tijdens het kamperen
- Een koelbox
- Een goedwerkende lamp voor als het ‘s avonds donker wordt en je nog lekker voor de tent wil chillen
- Toiletpapier en toiletspullen
- Powerbank
Durf je dit avontuur aan?
Ben je op zoek naar een uniek avontuur, houd je van in de buitenlucht slapen en ben je avontuurlijk ingesteld? Trakteer jezelf en je reisgenoot dan op dit magische Flötten-uitje dat je nooit meer zal vergeten. Flötten is de hele zomer t/m eind september te boeken. Een overnachting kost 155 euro in totaal en je kunt maximaal met z’n vieren op een vlot overnachten maar met z’n tweeën is het een stuk comfortabeler.