Volgens velen is dit mooiste stad ter wereld en ik ga niet met ze in discussie. Verbaas je niet als je de hele vakantie met je telefoon of camera in je handen loopt om van elk gebouw een foto te maken. Elk parkje en elke kerk is indrukwekkend om te zien. Ben je nog opzoek naar een mooie bestemming voor een vakantie of citytrip? Het maakt niet uit of je vliegt, rijdt of loopt want alle wegen leiden naar… Rome!

Door Stefan Hut

Een rondje door Rome

In Rome zie je op elke straathoek wel een kerk, fontein, of beeldhouwwerk van een van 's werelds beste kunstenaars. De stad was thuis voor grootheden als Michelangelo, Rafael & Bernini. Namen die wij alleen terug zien in de grote musea, en in Rome zie je ze gewoon midden in de stad. 

Trevi Fontein
Trevi Fontein

Er zijn natuurlijk net als in elke andere stad een paar toeristische attracties die je gezien moet hebben. In Rome zijn dat onder andere het Colosseum, de Spaanse trappen, het Vaticaan en de Trevi fontein. Bij laatstgenoemde is wel enige haast, het 256 jaar oude bouwwerk ontworpen door Bernini gaat namelijk snel achteruit en restauratie lijkt onmogelijk. Naast de Trevi fontein zit Don Nino. Deze ijssalon heeft heerlijk ambachtelijk ijs dat nog beter smaakt met uitzicht op de Trevi Fontein.

Roman Forum
Roman Forum

Wanneer je een bezoek brengt aan het Colosseum vergeet dan niet dat pal er naast het Roman Forum ligt. Het echte oude Rome, het stadscentrum van vroeger. Kijk er niet van op als je voor een kaartje 2 uren in de rij staat en daarna nog eens in een andere rij moet gaan staan om binnen te komen. Onze tip: kies voor het Roman Forum, vanaf een hoger gelegen punt daar kun je het Colosseum ook erg goed zien. Zonder dat je er weer een uur voor in de rij hoeft te staan. Daarnaast is de rij voor het Forum vaak een stuk korter.

Fontein van de 4 rivieren
Fontein van de 4 rivieren

Fans van de boeken van Dan Brown en met name het Bernini Mysterie of de verfilming Angels & Demons zullen in Rome vele dingen herkennen. Op Piazza Navona vindt je 2 prachtige fonteinen van Bernini waaronder de fontein van de 4 rivieren, gebruikt in de film. Het plein grenst zo’n beetje aan Piazza della Rotonda waar het Pantheon staat. Iedereen met ook maar enige waardering voor kunst, architectuur, geloof of schoonheid zal zich vergapen aan dit gebouw. Het gebouw staat bekend om de oculus, het gat van maar liefst 8,7 meter doorsnede, midden in de koepel. 

Kijk ook eens bij:

Vaticaan

Een dagje Vaticaan

Bij een bezoek aan Rome hoort natuurlijk een bezoek aan het Vaticaan. Deze officieel erkende onafhankelijke staat is met zijn 0,44 km2 en 1000 inwoners de kleinste ter wereld. Net als bij het Colosseum kan de rij erg lang zijn. Wij raden daarom aan om bij 1 van de 2 te kiezen voor een begeleide tour. Vooral in het Vaticaan kan dit erg voordelig zijn, met deze tour hoef je namelijk nergens in de rij te staan. Wanneer je een bezoek wilt brengen aan zowel Musei Vaticani (de Vaticaanse musea), de Sixtijnse kapel en de Sint Pieters basilica kan dit uren schelen. Een vriendelijke gids leidt je langs de belangrijkste kunstwerken in het museum, geeft je toegang tot de Sixtijnse kapel en zorgt voor de nodige interessante informatie. En bovendien is het erg vermakelijk om een Italiaan met dat zware accent Engels te horen praten. 

Het museum bestaat uit 54 zalen en herbergt genoeg kunstschatten om meer dan een week mee zoet te zijn. Het museum was ook de plek waar de paus vroeger altijd woonde. In opdracht van hen hebben vele bekende kunstenaars muur- en plafondschilderingen gemaakt. 

Hoogtepunten in het museum:

The A&A Tours, 37 Via Vespasiano

Een hapje en een drankje

De Italianen staan er natuurlijk bekend om dat ze ontzettend goed de weg weten in de keuken, maar in een toeristische stad als Rome moet je wel weten waar je moet zijn. Op de drukke piazza’s zitten vele restaurants die zo gericht zijn op het toerisme dat rustig dineren er vaak niet in zit. Hoe eerder je weg bent hoe beter. En daarnaast krijg je vaak ook nog eten voor je neus wat je zelf thuis nog beter had kunnen maken. Bij deze restaurants gaat het om het geld. Je herkent ze vaak aan de menukaarten met foto’s van het eten. Vermijd deze in ieder geval, dan kom je een heel eind. Ga eens een zijstraatje in en dwaal een beetje af van de drukte, hier vind je vaak plekjes waar gekookt wordt met passie en liefde. 

italiaanse hammen

Dit vind je onder andere bij Il Sorpasso. Zorg dat je reserveert of er rond 17.00 uur bent (Italianen eten laat) want ook de locals weten deze leuke tent, die bekend staat om zijn heerlijke vers gesneden Spaanse en Italiaanse hammen, heel goed te vinden. Het restaurant heeft een heerlijk knus eetkamer gevoel en het kan best zijn dat je met z`n tweeën bij 1 of meerdere stellen aan een grotere tafel wordt gezet. Houd je van witte wijn? Kies dan voor de Viognier (Omina Romana). Ben je fan van rood? Dan zit je met de Merlot (Le Cupole) zeker goed. Het zijn niet de goedkoopste wijnen voor Italiaanse begrippen (je betaalt zo’n €6,- per glas) maar wij als Nederlanders zijn wel wat gewend en deze wijnen zijn het zeker waard!

Het menu is in het Italiaans maar mocht dat niet je sterkste punt zijn legt de bediening, die gekleed zijn in T-shirts met de tekst: “Life is too short to drink cheap wine”, het met plezier aan je uit. Start met een plateau met heerlijke hammen, dat is tenslotte waar Il Sorpasso bekend om staat. De oriechette met broccoli en de pasta met calamari zijn zeker een aanrader, maar ook de lam bij het tafeltje naast ons rook zo goed dat we ons bijna niet konden bedwingen deze ook nog te bestellen. Ook qua desserts weten ze bij Sorpasso wat lekker is. Probeer bijvoorbeeld de Cannolo (op bestelling gemaakt) of La Melo Nostra, gebakken appel met flinterdun bladerdeeg en heerlijke rum chantilly.

Il Sarpasso, 31 Via Properzio

Andere aanraders:

Naast al deze pracht en praal kan je in Rome natuurlijk ook super goed winkelen, onder andere bij de Spaanse trappen of Via del Corso. Kortom; Rome heeft het allemaal!

Geef een reactie