4 x de beste steden om te couchsurfen

0

Binnenkort een stedentripje gepland of wil je gewoon eens helemaal uit je comfort zone stappen? Ga dan eens couchsurfen. Spannende dingen zijn vaak leuk. Couchsurfen is zo’n ding. Het zorgt ervoor dat je even uit je comfortzone wordt gehaald. Want je weet niet waar je gaat slapen, hoe de host is waar je bij belandt, wat je gaat eten en wat je die avond gaat doen. Je moet je eigenlijk gewoon laten verrassen. En dat is niet makkelijk, maar oh zo leuk achteraf.

Het is de perfecte manier om mensen en de cultuur te leren kennen. En het allerfijnst: couchsurfen is gratis. Dus heb je zin in een stedentrip maar heb je niet zoveel geld? Dan is couchsurfen een uitkomst. Ben je al overtuigd? Om je te helpen zet ik de vier beste steden om te couchsurfen voor je op een rij.

Door: Jamie Jansen

tim-wright-147359

1. Reykjavik

De IJslanders staan bekend als vriendelijk, gastvrij en modern. Ze vertellen je ongetwijfeld graag over de IJslandse gewoontes en gebruiken. Schroom ook niet om naar tips te vragen voor je reis. Misschien ontdek je dankzij de locals nog een aantal bijzondere en ongerepte plekjes. Daar ontbreekt het in IJsland namelijk absoluut niet aan. Hotels op IJsland zijn ronduit duur en moeten meestal lang van tevoren gereserveerd worden. IJsland heeft een uitgebreide couchsurfing community, en al helemaal rondom Reykjavik. 

adam-jang-320626

2. Tel Aviv

Israël staat in Nederland bij velen niet bekend als gedroomde reisbestemming. Het journaal is natuurlijk ook niet altijd het beste reclamepraatje voor dit land. Maar Tel Aviv is wel degelijk een stedentrip waard. De stad staat namelijk bekend om haar ontspannen, tolerante en creatieve sfeer, de moderne architectuur (Bauhaus en hoogbouw) en vele stranden.  In Tel Aviv leven vooral jonge mensen, je zal er niet veel mensen boven de 40 vinden die midden in Tel Aviv wonen. Deze mensen zijn heel open minded en warm en willen je heel graag hun stad en cultuur laten zien. Bovendien is Tel Aviv een dure stad, dus couchsurfen is een perfecte manier om je geld aan andere dingen uit te kunnen geven dan een slaapplek. 

mikulas-prokop-172666-2

3. Porto

Met wekelijkse couchsurf meetings en meer dan 9000 hosts, heeft Porto een heeft een levendige couchsurf gemeenschap die Porto's unieke cultuur tentoonstelt. Samen met het prachtige weer, port en tapas, zal Porto een trip zijn die je niet snel vergeet. 

kees-kortmulder-119965

4. Marrakesh

Het is geen verrassing dat Marrakesh in dit lijstje staat, de indrukwekkende oude wereldstad is omringd door een prachtige natuurlijke omgeving en het is de thuisbasis van een van de meest vriendelijke mensen ter wereld. Er zijn meer dan 1000 couchsurfing hosts in de stad, plus genoeg Facebookgroepen waar je een host of gids kunt vinden. Zorg ervoor dat je je host vraagt naar de beste restaurants en markten buiten de gebaande paden. 

Hoe werkt couchsurfen?

Couchsurfen is vooral gebaseerd op vertrouwen. Om dit vertrouwen te waarborgen maakt couchsurfing gebruik van een referentiesysteem. Vrienden, surfers en hosts kunnen een referentie voor je achterlaten op je profiel over hun ervaringen met jou.  Dit geeft een indicatie of iemand de juiste instelling heeft. Aan de hand van profielen kun je uitzoeken bij wie je zou willen overnachten. 

Couchsurfing is niet hetzelfde als een gratis slaapplek. Het is geen gratis hostel. Het gaat om delen en de interactie bij elkaar. Je blijft bij iemand logeren omdat je mensen wilt leren kennen. 

Omdat het een platform is waar mensen nieuwe mensen willen ontmoeten zijn de leden bijna per definitie open mensen die benieuwd zijn naar de ervaringen van anderen. Naast vragen of je bij iemand kan blijven slapen kun je ook gewoon voorstellen om een kop koffie te drinken of de stad te bekijken.

Tips:

  • Als je hosten of surfen spannend vindt, kun je ook eerst couchsurf bijeenkomsten bezoeken om de sfeer te proeven.
  • Couchsurfen hoeft niet meteen aan de andere kant van de wereld. Je eerste keer couchsurfen kan ook in Nederland zijn.
  • Zorg er altijd voor dat je een plan achter de hand hebt, voor het geval er iets verkeerd loopt. Dat houdt dus in dat je voldoende geld hebt om naar huis te gaan of een paar nachten in een hotel door te brengen indien nodig.

Over de auteur

Anne Tonen

Anne Tonen is de founder & owner van Your Daily Life. Ze gaat het liefst elke dag uit eten, is een enorme wijnliefhebber en houdt van een goed feestje. Verder is ze ontzettend nieuwsgierig en gaat ze graag in gesprek met mensen met bijzondere, inspirerende of ontroerende verhalen.

Geen reacties