3x leuke en leerzame boeken over zelfontwikkeling

Boeken over persoonlijke ontwikkeling en zelfhulpboeken zijn populair. Je hoeft maar even snel de boekhandel in te lopen en je ziet het hele schap volstaan met boeken die je beloven minder stressvol te leven of je helpen het beste uit jezelf te halen. Er zijn adviesboeken over relaties, over werk vinden dat bij je past, omgaan met stress, een doel vinden in het leven. Alles gaat tegenwoordig maar sneller en sneller en we voelen constant druk om ons maar te blijven ontwikkelen. Een hoop mensen grijpen daarom naar zelfhulpboeken die ons weer in contact willen laten komen met ons innerlijke zelf. Het is lastig kiezen uit dit arsenaal aan zelfontwikkelingsboeken, daarom licht Your Daily Life er drie voor je uit en vertellen we je welke lessen je uit deze boeken kunt halen. 

Door Jamie Jansen

385879

1. Nooit meer te druk, een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld – Tony Crabbe

Dit boek beschrijft iets dat vrijwel iedereen zal herkennen; namelijk dat we het altijd druk hebben en daardoor veel stress ervaren. In zijn boek legt Tony Crabbe uit dat we tegenwoordig worden blootgesteld aan een enorme hoeveelheid kennis, communicatie en prikkels. Deze explosie aan informatie heeft ervoor gezorgd dat de verwachtingen hoger liggen en dat de werklast is toegenomen. We hoeven maar een e-mail, of gemiste oproep te zien of we willen deze informatie consumeren. We lijken niet te weten wanneer genoeg genoeg is. 

Dat je zoveel werk doet, dat je het voortdurend druk hebt, komt doordat iédereen zoveel werk doet en iedereen het zo druk heeft. We denken dat we het druk hebben omdat we zoveel moeten doen, op ons werk en thuis.

Het fijne aan dit boek is dat Crabbe uitlegt dat die drukte niet noodzakelijk is. Je hebt het te druk omdat je niet de juiste keuzes maakt. Er is meer moed voor nodig om minder te doen. Als we moeten kiezen tussen iets dat weinig of veel moeite kost, kiezen we vaker voor het makkelijke, drukke werk. 

Ook een ding dat vaak gedacht wordt is dat we met tijdmanagement meer grip krijgen. In dit boek wordt dit voor eens en altijd ontkracht. Omdat er namelijk te veel is wat je moet doen, zal je het alleen nog maar drukker krijgen. We zijn er zo op gericht onze kostbare tijd efficiënt te gebruiken dat dit op zich een stressfactor is geworden.  

Het boek gaat er dan ook vanuit dat je het gevoel van drukte kan tegengaan door je eigen leven weer te gaan beheersen. Dit klinkt allemaal leuk en aardig maar Crabbe geeft in zijn boek ook praktische tips om dit voor elkaar te krijgen: 

  1. We moeten de behoefte aan controle loslaten. Dus ook de relatieve veiligheid van het op alles en iedereen reageren. 
  2. We zullen bereid moeten zijn om lastige keuzes te moeten maken. 
  3. In plaats van onze aandacht te laten versnipperen, moeten we onze aandacht leren richten. We verspillen onze tijd door te veel tegelijk te willen doen en door te gejaagd bezig te zijn.

* Dit boek is te bestellen via: Luitingh-Sijthoff

9200000079189340

2. Stressproof – Dr. Mithu Storoni

Dit boek geeft een meer theoretische kijk op waar stress vandaan komt en wat er gebeurt in je hersenen bij het ervaren van stress. Maar het beschrijft ook wat stress precies met je lichaam doet en waarom het zo slecht voor je is als je chronische stress ervaart. Dr. Storoni doet dat met moeilijk termen die niet voor iedereen goed te volgen zullen zijn, maar ook in gewone mensentaal. 

Uit het boek blijkt duidelijk dat wie te kampen heeft met chronische stress ziek kan worden. We zijn namelijk alleen gedurende korte uitbarstingen in staat om een verhoogd stressniveau te verdragen. Het kan schadelijk zijn voor het brein en het lichaam om op die waarden te blijven hangen. 

Het boek gaat ervan uit dat zodra er nare emotionele gevoelens bij je opkomen, je je aandacht op iets anders moet richten. Als je uit een stressvolle situatie komt, moet je juist niet gaan ontspannen, maar ga iets doen waardoor je je moet concentreren. Speel bijvoorbeeld Tetris, tot je jezelf in het spelletje verliest en in staat bent om tijdelijk te vergeten wat er net is gebeurd. Anders blijf je de film in je hoofd herhalen van de stressvolle situatie en blijft je lichaam maar stresshormoon rondpompen.

Een andere tip die Dr. Storoni geeft is dat je jezelf kan onderdompelen in flow. Flow betekent een staat van zijn waarin je zo volledig opgaat in een activiteit dat elke gedachte of sensatie die er niet mee te maken heeft, verdwijnt. Als je je werk als een kans op flow ziet en niet als een kans op stress, zal je je waarschijnlijk ook gelukkiger voelen. 

Als je een negatieve gedacht hebt, helpt het je om je aandacht actief op iets positiefs te focussen. Zodra je je overgeeft aan een negatieve gedachte, zal die gedachte een andere oproepen en kun je in een maalstroom van negativiteit worden gezogen. Als je geest zichzelf volhardend vult met blije gedachten, dan zul je je ook gelukkiger voelen. 

* Dit boek is te bestellen via www.scriptum.nl

9200000032171369

3. Trots op mezelf – Nicole Hoeymans

Nicole Hoeymans schreef dit boek naar aanleiding van haar eigen worsteling met haar zelfvertrouwen. De wereld van Nicole werd overschaduwd door angsten, onzekerheden en verslagenheid die haar ervan weerhielden om het echte leven aan te gaan. 

Dit doeboek heeft als doel je zelfvertrouwen een boost te geven en jezelf te accepteren zoals je bent. Met dit boek wil Hoeymans mensen laten beleven dat ze uniek zijn en dat ze het verdienen om goed voor zichzelf te zorgen. Het staat vol tips, leuke opdrachten en levenswijsheden die de schrijfster hebben geholpen uit een moeilijke periode op te krabbelen. Zo staan er tips in over piekeren, nee zeggen en keuzes maken. Ook leer je in dit boek hoe je je gedachten kunt omvormen en een positieve mindset kunt creëren. 

De basis om jezelf te kunnen zijn, is zelfvertrouwen. Het probleem is dat dit vertrouwen nog weleens ondergesneeuwd kan raken door verwachtingen en regels die je aan jezelf stelt of die worden opgelegd door anderen. Alles begint bij vertrouwen in jezelf. We vergelijken onszelf teveel met personen die beter, knapper en sterker zijn dan jij. Je gaat dan aan je eigen positieve eigenschappen voorbij. Je zou je aandacht moeten richten op datgene wat jou zo bijzonder maakt en je eigenwaarde vergroot.

In het boek wordt beschreven dat we uit alle macht proberen aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Maar wat wil je eigenlijk zelf? 

* Dit boek is te bestellen via: www.succesboeken.nl

 

andere artikelen