Mitu’s Food: Vegan hamburgerbroodjes

0
mitu hamburgers

Get your burger on met deze hamburger special! En dit keer staan de hamburgerbroodjes in het teken van vega burgers. Ik neem je mee in de
vegawereld en tip je over mega lekkere burgers die net zo lekker smaken als de burgers die je gewend bent, maar dan zonder vlees.

Comfort – Weekend – Guilt free food

Want ik voel me niet zo schuldig over deze zwaar belegde, juicy hamburger broodjes. Er gaan redelijk wat groenten op en vaak zijn de vegaburgers minder ongezond dan vleesburgers. Koop volkoren- of speltbollen om aan je vezels en gezonde koolhydraten te komen. Bovendien: in het weekend mag het allemaal wat minder streng, toch?

Vegetarisch vs. Vegan

Het verschil is dat er in vegetarische hamburgers eiwitextracten in zitten. De vegan hamburgers zijn helemaal vrij van dierlijke ingrediënten en worden gemaakt van bijvoorbeeld bonen, andere groenten en soja. Beide varianten zijn juicy en lekker zoals burgers horen te zijn. Sinds ik volledig vegan eet, koop ik trouwens alleen nog de vegan hamburgers. Gelukkig is er een scala aan keuze en zijn de makers een kei in smaak aanbrengen en het na maken van de vleesstructuur.

Bij deze hamburgerbroodjes heb ik de vegan platte bal van Vegafit gebruikt. Het lekkere is dat de burger dik, sappig, goed gekruid is, en
een goede bite heeft. Ik heb een ‘guacamole’ van avocado erbij gemaakt (eigenlijk alleen geprakt), dan nog rauwe rode uitjes erbij en nog wat
frietjes van zoete aardappel. De frietjes kunnen op bakbapier in de oven of in de airfryer. In beide gevallen geen olie nodig. 

foto3Boerenkoolburgers

Groenteburger-achtig

Iets heel andersL de boerenkoolburgers van So Fine (verkrijgbaar bij Jumbo). Het bestaat voor 70% uit groente, namelijk boerenkool en zoete
aardappel. De burger is heerlijk smeuïg en is goed op smaak gebracht. Bovendien zit er gerookte tofu in en dat gerookte proef je, hmm. Beleg
de hamburgerbroodjes met rauwkost, ui en vegan kaas en doe in de oven. Vegan kaasplakken koop je tegenwoordig in elke supermarkt van het merk
Wilmersburger. Het grootste en belangrijkste verschil tussen standaard kaas en vegankaas (naast de melk die in de standaard kaas gaat) is dat
er geen stremsel uit de maag van een dood kalfje wordt gebruikt bij de plantaardige versie. Gesmolten is vegankaas net zo lekker als gewone.

Beleggen

Soms laat ik kaas en sausjes als ketchup en mayo achterwege bij m'n hamburgerbroodjes. Wat ik dan wel gebruik is pittige hummus en man, wat
smaakt dat er lekker bij. Wat dacht je daarnaast van zoet gebakken uienringen? Snij de ui in hele ringen en bak ze op middellaag vuur in
een koekenpan. Hieronder heb ik bonenburgers van het merk Bio Bite (Jumbo) gebruikt met hummus en uienringen. Super lekkere combi.

Beleg met jouw favo veggies

Vaak gebruik ik gebakken champignons, pepertjes, sla, komkommer en tomaat. Maar er zijn meer opties voor je burgers. Elke keer maak ik er
een ander feestje van. Je kunt variëren door de volgende dingen te gebruiken:

– avocado in plakken gesneden of guacamole met simpele kruiden
– ketchup of mayonaise (de veganversie koop je van Remia: Mayolijn)
– hummus als saus
– augurk
– courgette in plakken
– spinazie
– gegrilde paprika uit de oven of uit een pot
– een zelf gemaakt knoflooksausje van 4 eetlepels soja kwark (Alpro Go On), een theelepel knoflookpoeder, een theelepel uienpoeder en wat (gedroogde) bieslook.

filetlapjes

Wat dacht je van deze? De Lidl verkoopt nu ook vegan filetlapjes die heerlijk gekruid zijn. Gril wat paprikarepen in olie in de oven. De pittige saus Sriracha (lijkt op sambal) is er heerlijk bij.

Welke nog meer?

Zoals ik al zei: er is zo veel! Wat dacht je van de vegan hamburgers van het merk Garden Gourmet. Dat is sindskort echt mijn favoriet! Velen die
het proeven, vinden dat het gewoon naar vlees smaakt. Het merk So Fine (Jumbo) heeft tegenwoordig ook fishburgers en ik overdrijf niet: ze zijn fishy lekker. Plakje gesmolten kaas, wat uien en genieten maar.

Anyways, verras jezelf door in die vega(n) schappen te kijken en verwen jezelf met toch nog redelijk verantwoorde hamburgerbroodjes dit weekend!

Meer recepten van Mitu Meatless Food vind je op haar website en natuurlijk op haar Instagram.

Over de auteur

Anne Tonen

Anne Tonen

Anne Tonen is de founder & owner van Your Daily Life. Ze gaat het liefst elke dag uit eten, is een enorme wijnliefhebber en houdt van een goed feestje. Verder is ze ontzettend nieuwsgierig en gaat ze graag in gesprek met mensen met bijzondere, inspirerende of ontroerende verhalen.

Geen reacties

benine

De vijf hotspots van Bénine Bijleveld

De grootste passie van Bénine Bijleveld is eten en koken. Ze schrijft er dagelijks over op haar succesvolle blog BeninesKitchen.com en onlangs bracht ze samen met ...