Parricia Bronger is al tien jaar op reis: “Het is het mooiste cadeau dat ik mezelf gegeven heb”

0
parricia hoofdfoto

Haar eigen leven creeëren was het doel van de 31-jarige Parricia Bronger uit Amsterdam. En dat is maar al te goed gelukt. Deze stoere vrouw reist inmiddels al tien jaar de hele wereld rond en leeft naar eigen zeggen in totale vrijheid. Wij spraken Parricia over deze levensstijl en hoe het is om altijd uit een backpack te leven. 

Door: Anne Tonen

Tien jaar geleden vertrok je vanwege een stage naar het buitenland. Heeft het studeren in het buitenland ervoor gezorgd dat je de jaren daarna niet meer terug wilde naar Nederland?

"Het reizen zit eigenlijk in mijn bloed. Ik ben namelijk geadopteerd uit Sri-Lanka net als mijn zussen, toen ik één maand oud was. Voor mijn gevoel is mijn reis toen begonnen. Het reizen over het algemeen is er eigenlijk wel met de ‘paplepel’ door mijn vader erin gegoten. Hij reisde veel naar Sri-Lanka om adoptie kinderen te helpen met de zoektocht naar hun biologische ouders. Wat mij enorm inspireerde naarmate de jaren. En mijn zus Sue-Linda is sterwardesse bij KLM. Mijn HBO-opleiding heb ik in Denemarken gedaan en ik heb stage gelopen in Kaapstad. Mijn school was het hier niet echt mee eens, maar ik was vastberaden om mijn stage in het buitenland te doen."

patries 2

Waar ben je in de afgelopen tien jaar allemaal geweest?

"België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Kroatië, Italië, Denemarken, Noorwegen, Polen, Turkije, Colombia, Equador, Amerika, Bonaire, Curaçao, Cuba, Singapore, Sri-Lanka, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland. Ik heb twee maanden gezeild van Fiji naar Vanuatu tot aan Australië. En Zuid- Afrika."

Hoe vind je het om zo lang weg te zijn van huis. Of ben je ook wel eens periodes in Nederland? 

"Meestal probeer ik altijd na één jaar reizen weer even ‘back to basic’ bij het thuisfront langs te gaan in Leeuwarden. Vooral omdat mijn moeder dat wel heel fijn vindt en om tijd te besteden met mijn zus Shamyla en nichtje Shanya. In die periode woon ik meestal overal en nergens. Bij mijn zus in Amsterdam  bijvoorbeeld of ik slaap bij vrienden op de bank door heel Nederland. Ik noem dat ook wel ‘backpacken in eigen land’ omdat ik serieus met een backpack van hort naar her reis. Dat is ansich ook een behoorlijk avontuur. Over het algemeen duurt het niet heel lang voordat ik weer vertrek." 

patries 1

Hoe zou jij jouw manier van leven omschrijven? En heb je het wel eens gehad met leven uit een backpack?

"‘Leven uit vrije wil, maar dat is niet altijd vanzelf gegaan. Ik volg al een aantal jaren spirituele cursussen waardoor ik in staat ben bewust mijn eigen leven te creëeren. Reizen geeft mij totale vrijheid, avontuur en rust. Ik ben nu anderhalf jaar non-stop aan het reizen zonder te hebben gewerkt, dus nu op dit moment heb ik wel even behoefte aan wat meer vastigheid. Maar elke dag is anders, ik probeer in het hier en nu te leven." 

Hoe betaal je al die reizen? Zoek je bijbaantjes in het buitenland?

"Meestal werk ik voor 6-12 maanden zeven dagen per week zodat ik kan sparen voor mijn volgende reis. Ik werk waar ik legaal mag werken, zo heb ik vier jaar geleden in Australië in een modezaak op een Working-Holiday Visa gewerkt. En heb ik in 2015-2016 één jaar op Bonaire gewoond en gewerkt als gastdocente voor de MBO-opleiding Media (Film & Fotografie) en in de horeca. Ik zorg altijd dat ik genoeg financiën heb om een ticket terug te betalen naar Nederland zodat ik in ‘worst-case scenario’ altijd terug kan. Maar meestal ben ik die ‘irritante vriendin’ die nooit centen heeft en liever haar geld spaart voor reizen. Ik ben omringd met ontzettend veel lieve vrienden die ik tijdens mijn reis ontmoet heb en mij altijd willen hosten dat scheelt enorm in mijn budget."

Hoe ziet het reizen er voor jou uit? Ben je lange of korte periodes op een plek?

"Go with the flow is mijn levensmotto, ik doe wat goed voelt. Als ik te lang op één plek zit dan begint het te kriebelen. Soms plan ik een reis, maar meestal kom ik mensen tegen waarmee ik dan een tijdje ga reizen en dan zie ik wel waar ik beland. Zo bedacht ik me vorig jaar tijdens het uitgaan in Cali, Colombia om spontaan diezelfde nacht nog een bus naar Equador te pakken met een knappe Fransman die ik net had ontmoet. Sommige mensen verklaren me voor ‘gek’ ik vind dat allemaal wel spannend en avontuurlijk. Als ik er geen goed gevoel bij heb doe ik het niet."

Hoe vind je het om telkens ergens een nieuw leven op te bouwen, nieuwe mensen te ontmoeten en daar vervolgens weer afscheid van te nemen? 

"Doordat ik zoveel reis kom ik alleen maar mooie mensen tegen die dezelfde reislust hebben als ik. Die hetzelfde als ik ervaren en je nooit zullen oordelen, en je nemen zoals je bent. Dat is voor mij één van de mooiste gevoelens die je kunt ervaren. Ik zie het niet als afscheid nemen, omdat ik weet dat ik veel mensen weer terug zal zien. Zo heb ik mijn huidige partner Sam vier jaar geleden ontmoet in Sydney in 2013, en kwamen wij elkaar eind vorig jaar 2016 weer spontaan tegen in Australië. Zo besloten wij dit keer een relatie aan te gaan. Zo bouw je alleen maar vriendschappen op over heel de wereld en heb je altijd een logeeradresje."

Schermafbeelding 2017-09-05 om 11.13.44

Je bent verliefd geworden tijdens het reizen. Hoe is dat gegaan? 

"Verliefd worden in het buitenland kan lastig zijn voor sommige mensen, voor mij hangt het ervan af met welk gezichtspunt je ernaar kijkt. Ik heb mezelf voorgenomen dat ik geen afstandrelatie wil, daar heb ik ervaring mee en werd ik niet heel erg vrolijk van. Ik heb mensen ontmoet tijdens mij reis waar ik mooie momenten mee heb gedeeld. En soms werkt het en soms niet, net als een normale relatie. Sam en ik werden verliefd tijdens mijn tweede reis naar Australië in 2016-2017. We vonden elkaar vier jaar geleden al stiekem leuk, maar omdat ik aan het reizen was, was het gewoon niet het juiste moment. Nu hebben we er bewust voor gekozen om het wel te proberen en wonen wij nu al een half jaar in Japan, Tokyo. We vertrekken deze maand weer naar Australië en dan zal ik gaan emigreren. Ik heb daar totaal geen moeite mee, alleen komt er heel wat bij kijken wat betreft het aanvragen van een visum."

Wat heeft deze tien jaar reizen jou geleerd en gebracht?

"Reizen is het mooiste cadeau wat ik mijzelf ooit heb kunnen geven. Ik heb mezelf de tijd, de ruimte, de rust en de ontdekkingsreis gegund door geen druk op mezelf te leggen, mezelf niet te vergelijken met anderen en me vooral niet te laten onderdrukken door de maatschappij. Het heeft me zelfkennis en culturele inzichten gebracht, vrienden die familie zijn geworden en de liefde."

Zie je jezelf in de toekomst in Nederland wonen in een leuk huisje met een 9 tot 5 baan? Of denk je dat je je hele leven op deze manier blijft leven?

"Ik heb altijd al het gevoel gehad dat Nederland niet helemaal voor mij is, maar dat betekent niet dat ik ons kleine ‘kikkerlandje’ af en toe niet mis. Voor nu is het Australië, waar ik meerdere malen spontaan terug ben gekeerd, dat is voor mij een teken en niet te vergeten dat mijn partner natuurlijk Australisch is. Sam studeert Computer Science aan de Universiteit van Sydney en ik wil ook graag een Master studie in Art Therapy oppakken zodra mijn visum wordt goedgekeurd. Tot die tijd natuurlijk hier en daar wat ‘flut’ baantjes nemen en genieten van ons leven in Sydney. Wij zijn allebei reizigers dat zal altijd zo blijven."

Wat voor tips geef je mensen die ook fulltime willen reizen en op deze manier willen leven?

"Niet zoveel nadenken en gewoon doen. Veel mensen zeggen altijd tegen mij: “Ik wou dat ik hetzelfde kon doen, wat ben ik jaloers op jouw leven zeg.” Dat vindt ik altijd zo stom als ik dat hoor. Ik zeg ook altijd: waarom doe je het niet gewoon? De wereld ligt aan je voeten." 

Lees ook:
Journalisten Reneé en Emiel verruilden de redactie voor een nomadenbestaan
Lennart ging in zijn eentje op reis: "De complete vrijheid is geweldig"
Simone ten Cate fietste in haar eentje 700 km door Vietnam
Mirna leefde 10 dagen in stilte: "Ik zou het iedereen aanraden"

Over de auteur

Anne Tonen

Anne Tonen

Anne Tonen is de founder & owner van Your Daily Life. Ze gaat het liefst elke dag uit eten, is een enorme wijnliefhebber en houdt van een goed feestje. Verder is ze ontzettend nieuwsgierig en gaat ze graag in gesprek met mensen met bijzondere, inspirerende of ontroerende verhalen.

Geen reacties