Om zelf te maken: Millionaire’s shortbread met zoute karamel

0
shortbread

Er gaat niets boven zelfgebakken brood of zelfgebakken taart. Alleen dan heb je wel de beste recepten nodig. Onze culinair redacteur en kok Marijke deelt haar receptenboekje met jullie voor de lekkerste gerechten die je in een handomdraai klaar kan maken. 

Deze week : 'Millionaire’s shortbread met zoute karamel'
Of je nou bezoek krijgt of op bezoek gaat, met dit millionaire’s shortbread maak je zeker vrienden. Het is makkelijk van tevoren te maken en te vervoeren, maar het ziet er prachtig uit en iedereen is dol op de combinatie van de romige karamel met chocolade en krokant shortbread. Een lepeltje zeezoutvlokken zorgt voor een extra aparte smaak.

Ingrediënten:

Shortbread
180 gram bloem
125 gram roomboter
55 gram suiker
1 theelepel vanille-extract

Karamel
1 blikje (397g) gecondenseerde melk
50 gram bruine basterdsuiker
50 gram roomboter
1 eetlepel grof zeezout

Bovenlaag
100 gram pure chocolade
100 gram melkchocolade
50 gram witte chocolade

Bereiding:

Shortbread
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
Meng de boter, suiker en vanille-extract. Voeg dan de bloem toe en kneed alles kort door elkaar. Stop met kneden zodra er een samenhangend deeg ontstaat.
Verdeel met je handen of de achterkant van een lepel het deeg over de bodem van de ovenschaal en bak 15-20 minuten in de oven, tot de bovenkant net goudbruin is. Het shortbread kan op dit moment nog wat zacht zijn, maar zal vanzelf hard worden als het afgekoeld is. Laat goed afkoelen.

Karamel
Smelt de boter op laag vuur, liefst in een pan met een dikke bodem. Voeg dan de gecondenseerde melk en de bruine suiker toe en roer goed door. Zet het vuur iets hoger en laat dit mengsel zo’n tien minuten zachtjes koken, continu roerend zodat er niets aan de bodem gaat vastzitten. Pas op: karamel kan erg heet worden! Haal dan de karamel van het vuur af en roer nu pas het grove zeezout erdoor. Op deze manier zullen de stukjes zout niet volledig oplossen maar herkenbaar blijven.
Verdeel de karamel over de shortbreadbodem in de ovenschaal. Zet de schaal nu op een koele plek tot de karamel volledig hard is geworden.

Chocolade
Breng tot slot een pan met water aan de kook en verbrokkel de pure en melkchocolade in een hittebestendige schaal die op de pan past. Hou de pan op matig vuur en plaats de schaal erop. Roer tot de chocolade helemaal gesmolten is. Verdeel dan de gesmolten chocolade over de karamellaag.
Smelt de witte chocolade op dezelfde manier en druppel deze dan in een mooi patroon over de donkere chocolade heen. Doe dit het liefst als de donkere chocolade nog niet helemaal gestold is, zodat de witte chocolade er niet los op blijft liggen. Trek tenslotte met een satéprikker strepen in de witte chocolade voor een marmereffect.

Geen reacties