Magda Dijk heeft vaginisme: “Ik dacht dat ik nooit seks zou kunnen hebben”

0
Arend Bloemink 2

Magda Dijk (33) is gelukkig getrouwd en coacht dames die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Toch ging het haar niet altijd voor de wind: jarenlang kampte ze met vaginisme als gevolg van een verkrachting. “Ik dacht dat ik nooit normaal seks zou hebben of een kind zou kunnen krijgen.”

Door: Suzanne Borghart

Kun je meer vertellen over het moment dat je erachter kwam dat je vaginisme had?

“Vanaf mijn 17de zocht ik via het internet weleens contact met jongens. Vooral foute jongens die op seks belust waren. Zodra we dan verder gingen dan zoenen, bleek dat het niet ‘lukte’. Toen ben ik op internet gaan zoeken en kwam ik uit op vaginisme. Er was toen nog veel minder over bekend dan nu. Ook reageerden de jongens niet zo leuk, ze waren teleurgesteld omdat seks met andere meisjes wel lukte. Volgens hen lag het dus aan mij.”

Had je toen enig idee wat de oorzaak was van vaginisme?

“Toen ik 16 was ben ik verkracht door de vader van mijn oppaskinderen. Gek genoeg heb ik dit destijds compleet weggestopt, en legde ik daarna dus ook geen link naar mijn vaginisme.  Ik heb zelfs over vaginisme gelezen dat het kan ontstaan na een vervelende seksuele ervaring, maar geloofde toen echt dat dat bij mij niet het geval was. Bij vaginisme sluit de spier bij de vagina waardoor penetratie niet mogelijk is. Het is een soort schrikreactie. Ik geloof er nu in dat dit deels tussen je oren zit: de verkrachting heeft voor spanning in mijn lijf gezorgd. Pas 11 jaar later herinnerde ik mij het seksueel geweld dat ik had meegemaakt, en viel het kwartje.”

Nog voordat je je herinnerde dat je verkracht bent, leerde je je huidige partner kennen. Lukte het toen om seks met elkaar te hebben?

“Ik vertelde mijn moeder dat ik last had van vaginale klachten, we zijn toen naar de huisarts gegaan. Daarna kwam ik in de medische molen. Gedurende dat hele proces had ik de verkrachting nog weggestopt. Er werd ook niet naar gevraagd. Zelfs toen ik mijn huidige partner leerde kennen op mijn 21ste, zei ik hem dat ik maagd was. Na een paar maanden hadden we seks. Ik had er toen al jaren van fysio en bekkenoefeningen op zitten tegen mijn vaginisme. Daar was hij ook van op de hoogte. Toen we uiteindelijk met elkaar gingen vrijen, lukte het en vroeg ik hem: zit je er al helemaal in? Voor hem niet leuk natuurlijk, maar voor mij werd duidelijk dat het slechts het eerste stukje was dat pijn deed. Door de oefeningen en het goede gevoel dat ik van hem kreeg kon ik me meer ontspannen. Ik kan dit dus gewoon, dacht ik toen.”

Wat was de trigger waardoor je je realiseerde dat je verkracht bent?

“Bij mijn vorige werkgever was er een collega die me steeds meer begon te sms’en. Op een gegeven moment vroeg hij of hij me ‘schatje’ mocht noemen. Dat maakte mij zo boos. Ik dacht in een veilige omgeving te zijn en een relatief oudere man zocht op die manier contact. Dat was waardoor de herinnering aan de verkrachting bovenkwam. Een tijdje later keek ik een film waarin een meisje seksueel misbruikt werd, en raakte ik zo in paniek dat ik moest overgeven. In die periode wist ik dat ik op mijn 16de verkracht ben. Nadat ik het mijn ouders en partner heb verteld, ben ik in therapie gegaan en bleek dat ik PTSS (post traumatische stress stoornis) had ontwikkeld.”

Ben je toen boos geworden op hem? Dat hij jouw plezier in seks zo lang heeft kunnen ontnemen?

“Ik ben vooral boos dat hij mij niet alleen tijdens die verkrachting, maar ook in de jaren daarna de baas is geweest. Twee jaar nadat ik mijn herinnering terugkreeg, heb ik hem geconfronteerd. Met zijn ex-vrouw, zwager en mijn partner heb ik hem opgezocht. Niet voor erkenning, maar om voor mezelf te zorgen dat hij niet zo groot meer was in mijn hoofd. Hij ontkende alles en zat daar maar een beetje. Het enige wat hij zei is dat het onzin was. Tegelijkertijd liet hij ook weten dat als er meer vrouwen waren met dit verhaal, dat ook allemaal gelogen is. Dat vond ik nogal bizar. Er zal dus waarschijnlijk wel meer gebeurd zijn. Aangifte heb ik niet gedaan. Het is zo lang geleden, en er waren geen getuigen dus de kans dat hij veroordeeld zou worden was klein. Bovendien zou geen enkele straf hoog genoeg zijn. Misschien zou hij een aantal maanden worden opgesloten, maar ik heb dit levenslang.”

Nu ben je een website gestart om slachtoffers van seksueel geweld te coachen. Hoor je veel over vaginisme van slachtoffers van seksueel geweld?

“Over het algemeen hoor ik niet veel over vaginisme. Het is inmiddels wel bekender dan vroeger, maar nog steeds onbesproken. Ik wil met mijn website alle taboes rondom seksueel geweld doorbreken. Mensen moeten zien dat een verkrachter niet altijd een gek in een parkje is, maar vaak juist een bekende.  Het is een website met informatie en mijn persoonlijke verhaal, zonder dat het heel dramatisch is. Ik wil laten zien dat je ondanks de nare ervaring een gelukkig leven kunt leiden. Bij mij heeft de verkrachter 11 jaar lang een bepaalde macht over mijn leven gehad. De dames die mijn website bezoeken en door mij gecoacht worden, gun ik een kortere periode. Gelukkig zijn na een verkrachting is écht mogelijk.”

Meer informatie over coaching na seksueel geweld? Check hier de website van Magda.

Fotocredit: Arend Bloemink

Over de auteur

Anne Tonen

Anne Tonen

Anne Tonen is de founder & owner van Your Daily Life. Ze gaat het liefst elke dag uit eten, is een enorme wijnliefhebber en houdt van een goed feestje. Verder is ze ontzettend nieuwsgierig en gaat ze graag in gesprek met mensen met bijzondere, inspirerende of ontroerende verhalen.

Geen reacties