Hoe is het om met hiv te leven? Wilford (39) vertelt….

“Het moet juli 2011 zijn geweest toen ik in een kamertje bij de GGD te horen kreeg dat ik seropositief ben”, vertelt Wilford Sloterwijk. De 38-jarige Fries, die inmiddels al jaren in Amsterdam woont, liep door onbeschermde contacten met mannen hiv op. In dit openhartige interview met YourDailyLife vertelt hij hoe het anno 2017 is om met deze chronische ziekte te leven.

Door: Anne Tonen 

Weet je nog hoe je je voelde toen je daar in dat kamertje bij de GGD de uitslag te horen kreeg?

“Ik was niet in shock, als je dat bedoelt. Voordat ik mijn bloed liet prikken wist ik eigenlijk al wel dat ik seropositief was. In die tijd van mijn leven, na het overlijden van mijn beide ouders, had ik nogal een wilde periode met veel feestjes en wisselende partners waarmee ik onbeschermde seks had. Ik wist dat ik risicovol bezig was en met vuur speelde op dat moment.”

Wilford verloor zijn vader in 2007 door een auto-ongeluk en zijn moeder overleed een jaar eerder aan de gevolgen van kanker. Het verlies van zijn ouders deed hem doen realiseren dat het leven zomaar ineens voorbij kon zijn. Met dit in gedachten besloot Wilford om die periode alles uit het leven te halen, met alle gevolgen van dien. “Na de dood van mijn vader is er iets geactiveerd in mijn hoofd. Je kan je hele leven gezond leven en dan ineens kan het over zijn. Ik dacht: ik ga alles uit het leven halen en op bepaalde momenten vertoonde ik daardoor dus ook wel risicovol gedrag. En ja, ik wist heus wel dat ik verkeerd bezig was.”

Was je, toen de diagnose gesteld werd, al bekend met hiv?

“Zeker. Ik woonde al een paar jaar in Amsterdam en in mijn vriendengroep en kennissenkring waren veel mensen seropositief. Het is altijd in mijn leven aanwezig geweest, waardoor ik, denk ik, geen angst of schaamte voelde toen ik er besmet mee raakte. Bij mijn vrienden en kennissen had ik namelijk al gezien dat je ook met hiv een goed leven kan hebben. Je kan gewoon nog werken, sporten en een normaal sociaal leven leiden. Kijk maar naar mij, ik functioneer nog steeds net als elk ander mens. Alleen neem ik elke dag een pil, voor deze chronische ziekte zoals het tegenwoordig genoemd wordt. Maar een ander neemt bijvoorbeeld elke dag een pil voor epilepsie of hartklachten.”

Hoe reageerde je omgeving toen je vertelde dat je besmet was geraakt met hiv?

“Ik zat in een nogal in een gekke periode toen ik het te horen kreeg. Ik stond namelijk op het punt om op wereldreis te gaan en omdat ik mijn omgeving niet ongerust wilde maken heb ik het pas bij terugkomst aan mijn familie en vrienden verteld. Op reis heb ik het trouwens wel met een jongen, die ook uit Amsterdam kwam, gedeeld. Hij was de eerste aan wie ik het vertelde en mijn gevoel had het bij het juiste eind: hij reageerde heel relaxed. Die positieve reactie maakte het voor mij makkelijker om het bij thuiskomst met mijn vrienden en familie te delen. Voor hen ben ik nog steeds dezelfde Wilford.”

Heb je dan nooit vervelende reacties gekregen?

“Tijdens een etentje stelde iemand mij de vaag: ‘als je hiv hebt, dan heb je toch aids?’. Dat vond ik in eerste instantie een domme opmerking. Maar even later bedacht ik me: eigenlijk weet je niet beter. Ik heb het hem uitgelegd en we hebben erover gepraat. Daar ben ik dan uiteindelijk alleen maar blij mee.”

Jij en je vriend, die overigens ook seropositief is, hebben een open relatie. Ben jij open over je ziekte voordat je met iemand anders het bed induikt?

“Ik vertel elke bedpartner van tevoren dat ik hiv heb, want ik heb geen zin in gedoe. Door mijn openheid kan de persoon met wie ik seks wil hebben zelf een keuze maken. En ja, soms gaat het feestje dan niet door en dat respecteer ik. Jouw gemis denk ik dan maar, haha.”

Welke vooroordelen over hiv zou jij graag de wereld uit willen helpen?

“Ik merk dat er veel onwetendheid is. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat ik elke dag een pil slik waardoor het virus niet meer overdraagbaar is. Het virale virus wordt dankzij de goede medicatie van tegenwoordig naar nul gebracht. Dus mocht ik nu met jou onveilige seks hebben, dan kan je het niet eens meer van me krijgen. En tsja, vooroordelen. Ik erger me er niet aan omdat mensen vaak niet beter weten. Ik vind het wel pijnlijk en kort door de bocht als iemand zegt: ‘het zal je eigen schuld wel zijn geweest’. Ikzelf heb met mijn volle verstand onveilige seks gehad, maar er zijn bijvoorbeeld ook mensen die hiv hebben opgelopen door een verkrachting of door een ongeluk bij een bloedtransfusie.”

Heeft de ziekte jouw leven op een positieve of negatieve manier veranderd?

“Ik ben altijd een persoon geweest die de grens op zoekt. Of het nou met seks of drugs is. Voor mij persoonlijk is het een wake-upcall geweest om bewuster met het leven om te gaan. Ik leef gezonder en ik heb meer balans en rust gevonden. Natuurlijk ga ik nog wel eens een avond los, maar het moet wel te overzien zijn. Kijk, sommige mensen met een bepaalde ziekte krijgen geen herkansing. Ik heb het geluk dat ik de kans heb gekregen om nog wel iets leuks van mijn leven te maken en dat doe ik ook echt. Alleen wel in veel minder extreme mate dan een paar jaar geleden.”

Kan je oud worden met hiv?

“Tegenwoordig wel gelukkig. Ik mag van geluk spreken om hier in Nederland te leven. Hier zijn zoveel verschillende soorten hiv-remmers, die tegenwoordig steeds minder bijwerkingen hebben. Wel is het onduidelijk wat deze medicijnen op lange termijn doen. Omdat hiv een nieuwe ziekte is, is er nog niet veel studiemateriaal over bijwerkingen van de medicatie op lange termijn.”

Ik vind het mooi hoe open en eerlijk je hierover kan praten. Wat adviseer je mensen die het wél moeilijk vinden om het te accepteren en er niet voor uit durven te komen?

“Praten! Met een psycholoog, met je familie of met je vrienden. Hou het in ieder geval niet voor jezelf. Geheimen geven stress en je moet niet in stress willen leven. Kijk, je gaat om met vrienden die je vertrouwt en die als het goed is dezelfde normen en waarden hanteren als jij. Dus hoe bang kan je zijn voor hun reacties? Vertrouw op je gevoel en op je vrienden. In goede en slechte tijden.”

Heb je nog een boodschap voor mensen die, net als jij in het verleden, regelmatig onveilige seks hebben?

“Ik geloof dat ik de laatste persoon ben die daar iets over kan zeggen. Maar goed, ondanks dat ik met hiv een heel normaal leven kan leiden, zou ik mensen aanraden om veilige seks te hebben want het is de moeite niet waard. Met hiv moet je elke dag een pil slikken, waarvan je niet weet wat voor gevolgen dat heeft op de lange termijn en ook kan je er vervelende bijwerkingen van krijgen. Condooms kopen dus!”

Fotocredit: Martijn Gijsbertsen Fotografie

andere artikelen