Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018: Dit mag je niet missen

0
leeuwarden

In de media en op onze Instagram-stories kon je er niet omheen. Leeuwarden, de Friese hoofdstad, werd eind januari officieel geopend als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Dit houdt in dat er het hele jaar door allerlei culturele events plaatsvinden; van theatervoorstellingen, tentoonstellingen tot muziekfestivals. Your Daily Life zocht voor je uit wat er te doen is en tipt in dit artikel de culturele pareltjes uit het programma. 

holtsmeer

 Voorstelling: Holtsmeer

In dit unieke theaterproject spelen echte gevangenen uit De Marwei samen met vrouwen uit opvanginstelling Fier de hoofdrollen. Auke Zeldenrust kwam met het idee om in het kader van 'Iepen mienskip, ook de gemeenschap achter de muren en tralies een rol te laten spelen bij Culturele Hoofdstad, en zo een brug te slaan tussen mensen. In deze voorstelling lopen waarheid en fantasie door elkaar en worden onzichtbare mensen zichtbaar. Wat betekent het om je vrijheid te verliezen of juist weer terug te vinden? En hoe raak je de weg kwijt en hoe maak je de stap terug het vrije leven in?

Wanneer: 10 feb t/m 15 april 
Waar: De Neushoorn
Tickets & meer info: www.friesland.nl

FriesStraatfestival-byIMAZZO_3

Festival: Fries Straat Festival

Tijdens deze twee dagen is het hele centrum van Leeuwarden gevuld met straattheater en muziek. Laat je verrassen door prachtige straattheatervoorstellingen, loop tegen theatrale steltenacts aan en geniet van verschillende Friese bandjes. 

Wanneer: 25 en 26 mei
Waar: de binnenstad van Leeuwarden

Credit: Hans Jellema

Credit: Hans Jellema

Festival: Welcome to the Village

Dit festival ken je natuurlijk al uit onze eerdere artikelen. Bij Welcome to the Village, het festival van Friesland, staat podiumkunst, beeldende kunst en social design centraal. Er worden experimenten gedaan en initiatieven en producten voor een duurzame samenleving getest. Verder kun je bij Welcome to the Village ontzettend lekker eten, dansen en relaxen aan het meertje. 

Wanneer: 19 t/m 22 juli
Waar: Recreatiegebied De Groene Ster
Tickets & meer info: www.welcometothevillage.nl

Leeuwarden #LF2018  11fontains De mistfontein Love van Jaume Plensa op het Stationsplein bij avond

11fontains De mistfontein Love van Jaume Plensa op het Stationsplein bij avond

Zien: Mistfontein

Kom je met de trein? Dan kun je deze indrukwekkende beelden niet missen, maar wanneer je met de auto reist is het zeker de moeite waard om even langs de 'Love-fountain' te wandelen. De fontein, waar mist uitkomt, bestaat uit twee zeven meter hoge kinderhoofden en is speciaal ontworpen voor Leeuwarden-Fryslan 2018. Het ontwerp is van de Spaanse kunstenaar Jaume Plenza die zijn inspiratie voor de mistfontein opdeed toen hij 's morgens vroeg de mistwolken zag liggen over het wijde Fries landschap. 

Wanneer: het hele jaar door
Waar: tegenover station Leeuwarden

blokhuispoort

Activiteit: De Blokhuispoort

Wanneer je naar Leeuwarden afreist moet je zeker een bezoekje brengen aan de voormalig gevangenis De Blokhuispoort, dat omgetoverd is tot een groot cultureel centrum. Ga langs bij keramist Lies Keramiek en volg een workshop in haar prachtige atelier, geef je op voor een rondleiding door een van de voormalig gevangenisbewaarders en neem onder andere een kijkje in een oude gevangeniscel en ga een hapje eten bij Proefverlof.

Wanneer: Het hele jaar door
Waar: Blokhuisplein 40

reuzen

Zien: De reuzen van Royal de Luxe

Giant Steps is misschien wel een van de meest spectaculaire onderdelen van Leeuwarden Fryslan 2018. Deze reusachtige mechanische marionetten, bedacht door de Franse theatergroep Royal de Luxe, zullen in augustus een aantal dagen door het centrum van Leeuwarden rondlopen. De reuzen waren eerder al te zien in Korea, China, Vietnam, Chili en Afrika. Dat de poppen deze zomer naar de Friese hoofdstad komen is dus erg bijzonder!

Wanneer: Augustus
Waar: De routes en exacte tijden worden later dit jaar bekendgemaakt 

Hoofdfoto_De_Stormruiter_c_foto_van_De_Stormruiter_project_van_Leeuwarden-Frysla_n_2018

Voorstelling: Stormruiter

Stormruiter is het grootste project van Leeuwarden-Fryslan 2018 waarbij maar liefst 100 Friese paarden in mee draven. De voorstelling gaat over de eeuwige strijd van de mens tegen het water en over de bijzondere geschiedenis van het unieke Friese paardenras. Een evenement dat je absoluut niet wilt missen!

Wanneer: 8 september t/m 7 oktober
Waar: WTC Expo
Tickets & meer info: www.destormruiter.nl

Lees ook:
Een weekendje naar de culturele hoofdstad van 2018? Dit zijn de beste restaurants en hotels in Leeuwarden

Geen reacties