Bas (40) en Nadieh (29) hebben een open relatie: “We geloven niet dat je maar van een persoon kunt houden”

0
Bas en Nadieh

Monogamie, geloof jij er nog in? De 40-jarige Bas en de 29-jarige Nadieh uit Eindhoven in ieder geval niet. Beide kwamen er tijdens hun huwelijk achter dat eén, partner niet voor hun is weggelegd. Ze verbraken allbei hun huwelijk, kwamen elkaar tegen via Tinder en besloten een polyamoreuze relatie met elkaar aan te gaan. Your Daily Life had een openhartig interview met dit mooie koppel. Daarin vertellen ze dat het af en toe best lastig is om een polyamoreuze relatie te hebben maar dat het uiteindelijk vooral veel voordelen heeft. 

Door Anne Tonen

Hebben jullie voordat jullie een open relatie aangingen ook wel eens een monogame relatie gehad?

Nadieh: “Ik ben een jaar getrouwd geweest met een man met wie ik een gesloten relatie had. Ik kreeg een wake up call toen er tijdens mijn huwelijk een band met een collega opbloeide. Ik kende polyamorie nog niet maar die collega wist mij er veel over te vertellen. Ik ben toen meer informatie op gaan zoeken en heb dat concept met mijn toenmalige partner gedeeld. Bij hem ontstond blinde paniek. We gingen in relatietherapie, maar niets hielp. Mijn behoefte naar vrijheid bleef en uiteindelijk heeft dat onze hele relatie op de schop gezet. Uiteindelijk hebben we besloten om te gaan scheiden.” 

Bas: “Ik ben 15 jaar getrouwd geweest maar ik heb in dat huwelijk altijd de behoefte gehad om te flirten en verder te kijken. Ik deed hier echter niks mee omdat ik werd tegengehouden door de maatschappelijke monogame druk. Zoiets hoort namelijk niet, word je aangeleerd. Op een gegeven moment ging het mis toen mijn toenmalige vrouw op een feestje was. Zij was op dat feestje tegen haar vriendinnen aan het vertellen dat ik een lul was en niet goed genoeg zou zijn. Op dat moment kwam er een van haar vriendinnen naar haar toe. Zij zei dat, als ik toch niet goed genoeg was, ze mij wel eens wilde lenen voor een trio. Mijn toenmalige vrouw dacht dat het een grapje was en stemde lachend toe. Een week later kwam deze vriendin naar mij toe en vroeg me of ik zin had in een triootje met haar. Ik dacht: ik ga lekker meedoen met dat triootje. Zij was polyamoreus en had op dat moment ook een andere vriend. Ik werd verliefd op haar, kreeg ook een relatie met haar en ben toen weggegaan bij mijn vrouw omdat ze er totaal niet achter stond.” 

 Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? En hoe maak je een open relatie bespreekbaar?

Nadieh: “Na mijn huwelijk ben ik op Tinder gegaan. Op mijn profiel had ik aangegeven polyamoreus te zijn. Bas had hetzelfde op zijn profiel staan dus toen was het gesprek meteen geopend. Hij had, in tegenstelling tot mij, al ervaring met open relaties. Sterker nog, toen ik hem ontmoette had hij op dat moment twee vriendinnen.” 

Hoe vond je het dat Bas, de man op wie je zo verliefd was, ook al twee andere relaties had?

Nadieh: “Spannend, gek maar ook heel bijzonder. Ik kwam daar natuurlijk aan als derde wiel aan de wagen en uiteindelijk ben ik overgebleven. Hoewel ik er ook wel veel moeite mee had, ging ik er vol in mee. Ik wilde die vrijheid zelf ook hebben en vond het ook best wel heel mooi om te zien hoeveel liefde Bas voor die andere vrouwen had. Het klinkt misschien gek, maar daardoor leerde ik hem nog beter kennen. Je krijgt een veel beter beeld hoe iemand is.” 

Wat zijn voor jullie de voordelen van een open relatie?

Nadieh: “Ik ben een flirt en daar hoef ik me, nu ik in een open relatie zit, niet meer schuldig over te voelen. Dat vind ik heel erg fijn. Daarnaast zijn we op seksueel vlak heel open en krijg ik de kans om me op seksueel gebied nog beter te ontwikkelen.” 

Bas: “Het grootste voordeel is dat ik nu echt eerlijk en open kan zijn over alles en geen geheimen meer hoef te hebben. Ik kan doen en laten wat ik wil. Stel dat ik een mooie vrouw zie en haar beter wil leren kennen, of een keer het bed met haar wil delen, dan hoef ik me niet in te houden. Voor mij heeft een open relatie echt alleen maar voordelen.”  

Hebben jullie ook wel eens last van jaloerse gevoelens?

Nadieh: “Ik kan wel jaloers zijn en heb nog veel te leren op dat gebied. Ik wil graag een soort zekerheid, wat natuurlijk in een monogame relatie ook geen garanties biedt. Op het gebied van jaloezie is het soms dus wel lastig en spannend voor mij. Gelukkig kan ik alles met Bas bespreken en houdt hij rekening met mijn gevoelens.” 

Zou je het dan niet heel lastig vinden als Bas smoorverliefd wordt op een andere vrouw?

Nadieh: “Jazeker, maar dat kun je niet tegenhouden. Net zoals je dat in een monogame relatie niet tegenhoudt. Het is trouwens wel een keer voorgekomen dat Bas verliefd werd op een andere vrouw. Bas en ik waren op dat moment op het punt dat we puur voor de lust andere mensen wilden ontmoeten. We waren aan het daten met een ander stel, dat ook aan swingen doet. Ik zag tijdens die dates een onwijze chemie tussen Bas en die andere vrouw ontstaan en ik voelde me daar onwijs kut en ongelukkig bij. We hebben hier toen veel over gesproken en ik gaf aan er nog niet klaar voor te zijn. Bas begreep dat gelukkig en vond het bouwen aan onze relatie vele malen belangrijker dan een emotionele band met een andere vrouw. Hij heeft dat contact met die vrouw toen afgekapt en we hebben afgesproken alleen op de fysieke date tour te blijven.” 

Jullie swingen en zien elkaar dus ook seks hebben met anderen. Komt daar ook jaloezie bij spelen?

Nadieh: “De eerste keer dat ik Bas met een andere vrouw zag vrijen vond ik dat moeilijk om te zien. Ik ging mezelf meteen vergelijken met die andere vrouw. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op want ik was op dat moment ook met een andere man bezig. Wanneer je daarna alles gaat relativeren en het met elkaar bespreekt, is er niks meer aan de hand.” 

Bas: “Ik heb totaal geen last van jaloezie. In mijn ogen is het een aangeleerde eigenschap. Ik vind het eigenlijk alleen maar heel erg leuk en geil om Nadieh seks te zien hebben met een andere man. Ik vind het mooi om te zien hoe zij geniet en het windt mij echt enorm op.” 

Bas en Nadieh 1

Waarom denken jullie dat een open relatie voor jullie beter werkt?

Nadieh: “Omdat ik niet geloof dat je maar van een persoon kunt houden. Ik kan toch niet van Bas verwachten dat hij tot zijn 80e verliefd op mij is en andersom? Ik kan me echt niet voorstellen dat ik nooit meer verliefd zal worden op een andere man. Daarom moet ik me ook over mijn jaloerse gevoelens heen zetten. Ik moet er even doorheen, maar het zal het waard zijn. Mijn leven hoort een beetje spannend te zijn en hoewel ik het ook doodeng vind, zou ik niet anders meer willen.” 

Bas: “Ik zie mezelf ook absoluut niet voor de rest van mijn leven met een persoon samen. Echt niet. Ik zou wel heel graag met Nadieh oud willen worden maar dat kan ook tegelijkertijd met meerdere partners. Er zijn in relaties altijd bepaalde wel behoeftes waar de ander niet aan kan voldoen. En andersom. Die kun je bij een ander persoon misschien wel vinden. Zonder daarbij de ander uit het oog te verliezen.” 

Hoe zorgen jullie ervoor dat deze relatie blijft werken?

Nadieh: “Door veel te praten en alles bespreekbaar met elkaar te maken. Ook peilen waar de ander zijn behoeftes liggen. Ik vraag Bas regelmatig wat zijn behoeftes zijn en of hij misschien behoefte heeft aan een date. Tot nu toe ben ik er altijd bij geweest als hij seks had met een andere vrouw. Bij mij is onlangs wel iets voorgevallen met een paar andere mannen. Ik zag dit van tevoren al aankomen en heb het toen met Bas gedeeld. Hij zei: doe je ding. Toen ik daarna thuiskwam heb ik hem verteld wat er was gebeurd.” 

Bas, wil jij dan ook details horen?

Bas: “Ik zou wel details willen weten maar puur uit nieuwsgierigheid. Zoals ik net al zei: ik vind het gewoon geil om te horen.” 

Nadieh: “Ik zou denk ik wel alle details willen horen. Ik hoef niet precies te weten wat er op zo’n date tegen elkaar gezegd wordt, maar ik vind het wel belangrijk om te weten wat voor gevoel Bas eraan over heeft gehouden en op welke manier hij naar die persoon kijkt. Seksuele details zou ik ook allemaal willen weten ja.” 

Jullie daten op dit moment alleen met andere stellen en niet los van elkaar. Hoe zien jullie het voor je als dit wel gaat gebeuren?

Nadieh: “Ik weet zeker dat Bas in de toekomst verliefd gaat worden op een andere vrouw. Ik wil haar dan zeker leren kennen en als het echt een serieuze relatie wordt, moet het mogelijk zijn dat zij een huissleutel krijgt en bij ons binnen kan lopen. Ik ben op dit moment nog niet zo ver, maar dit is wel het idee.” 

Bas: “Ik denk er precies hetzelfde over. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat ik verliefder word op een andere vrouw dan op Nadieh. Daar hebben we het vaak over gehad. Ik zie het zo: verliefdheid is een periode en die verliefdheid gaat op een gegeven moment over in houden van. In het begin is die periode misschien heel heftig en zal ik liever bij die ander willen zijn dan bij Nadieh maar dat wordt vanzelf weer stabiel. Zoals ik al zei is Nadieh mijn basis en daar kom ik toch altijd weer bij terug.” 

Hebben jullie tips voor stellen die ook aan een open relatie denken?

Nadieh: “Blijf met elkaar praten over je gevoelens. Ben je bang, jaloers of voel je iets voor een ander? Maak het bespreekbaar. Er is niets zo vervelend als het idee hebben dat de ander niet helemaal eerlijk is. Of ik denk dat een relatie langer stand houdt als het open is? Zeker weten. Je wordt samen veel flexibeler, je maakt veel meer mee en je ontmoet andere mensen met andere visies. En dat hoeft echt geen afbreuk te doen aan wat je al hebt.” 

Lees ook:
Terence Roelofsen is het vertrouwen in de liefde verloren: "Ik heb een hoge muur om mijn hart heen gebouwd"
Isabeau Jensen (24) heeft een polyamoreuze relatie

Over de auteur

Anne Tonen

Anne Tonen

Anne Tonen is de founder & owner van Your Daily Life. Ze gaat het liefst elke dag uit eten, is een enorme wijnliefhebber en houdt van een goed feestje. Verder is ze ontzettend nieuwsgierig en gaat ze graag in gesprek met mensen met bijzondere, inspirerende of ontroerende verhalen.

Geen reacties

other stories 1

& OTHER STORIES LANCEERT STATIONARY LIJN

De Zweedse winkelketen & Other Stories, één van onze lievelingswinkels, heeft haar assortiment uitgebreid met de hipste bureau-accessoires waarmee je elke werkplek tot een feestje maakt! Het ...