Weekendtip: Uitgebreid dineren en varen door de grachten met Amsterdam Boats

0
boats2

Varen door de Amsterdamse grachten op sfeervolle antieke salonboot met lekkere happen, wijn én een driegangendiner? Amsterdam Boats heeft onlangs een nieuw concept gelanceerd waarbij je de hele zomer op zaterdag en zondag aan boord kunt stappen voor een drie uur durende tocht terwijl je je culinair in de watten wordt gelegd. Your Daily Life mocht mee om de nieuwe 'Luxury Dinner Cruise' te ervaren. 

Door Anne Tonen

Tien minuten voor vertrektijd melden we ons aan de gracht tegenover het Waterlooplein. Op Instagram hadden we al gezien dat Amsterdam Boats met 6 verschillende luxe en klassieke boten vaart en aangezien de temperatuur 31 graden aantikt hopen we uiteraard op een boot met aan open dak. Dat is gelukkig het geval want we gaan vandaag op pad met de Bota Fogo, een klassieke tjalk uit 1980 met een salon én een afneembaar dak. 

boats6

De boot is knus en intiem en aan boord is er plek voor vijf tafeltjes. Kom je uit hetzelfde huishouden dan mag je met vier personen aanschuiven. Zo niet, dan ben je welkom met z'n tweeën. Om 18.30 uur mogen we opstappen en is onze tafel al prachtig voor ons gedekt. Inclusief een welkomstkaartje met onze namen erop. 

Na een welkomstpraatje en uitleg over de route en avond krijgen we ons eerste drankje ingeschonken, een cocktail van limoncello, prosecco, munt en limoen. Volgens onze gastheer had dit hét zomerse drankje van het jaar moeten worden. Het is een kwestie van smaak, maar wij vinden het drankje iets te zoet en houden het liever bij een glaasje prosecco. Bij het drankje krijgen we kaasstengels, nootjes en olijven en terwijl we ons eerste welverdiende drankje drinken om het weekend in te luiden varen we langzaamaan richting het IJ. 

boats3

Terwijl we weer richting de grachtengordel varen krijgen we van Willem Jam, die een uitstekende gastheer blijkt te zijn, de menukaart in onze handen gedrukt. We maken alvast een keuze uit een van de drie voor-, hoofd- en nagerechten (vis, vlees en vega). Ook is er keuze uit verschillende rode en witte wijn en (speciaal)bieren. 

boats1

boats4

Rond een uurtje of 19.15 uur leggen we aan bij restaurant van de Kaart aan de Prinsengracht. Dit cateringbedrijf heeft onze wensen doorgekregen en we stoppen hier om de gerechten op te halen. Voordat we aan het voorgerecht beginnen krijgen we eerst nog een amuse, een garnalencocktail in bladerdeeg. Vervolgens worden we verrast met twee keurig opgemaakte borden met daarop een in Gin & Tonic gepekelde zalm met dille en cream cheese, haringkaviaar, bergamot-mayonaise en zwarte peper. Mijn tafelgenoot neemt de salade van gekonfijte eendenbout met sinasappel marmelade, zoetzuur van rode peper, hoisin saus en een krokant pannenkoekje. God-delijk! 

boats5

Terwijl we eten en van ons glas wijn nippen kijken we uit over de grachten en na een rondje van ongeveer drie kwartier leggen we weer aan bij Van de Kaart om het hoofdgerecht op te halen: een gefrituurde risottobal met truffel en parmezaanse kaas, groene asperges, gegrilde artisjok en aioli en een krokant gebakken zeebaars met schaaldieren ravioli, kreeftenbisque, pesto van Reypenaer en rucola. Vooral over de zeebaars zijn we zeer te spreken. De vis is perfect gegaard, onwijs zacht en de bisque en ravioli maken het gerecht helemaal af. 

boats7

Tussendoor is er trouwens genoeg tijd om even naar het ruime achterdek te lopen, waar je een nog beter uitzicht hebt. We drinken daar ons wijntje op, maken een praatje met de kapitein, genieten van het uitzicht en gaan om 21.00 uur weer aan tafel voor het dessert. We kiezen voor een citroen cheesecake met panna cotta van witte chocolade en frambozen en als cheese-addict ga ik uiteraard voor een goed gevuld kaasplankje met Hollandse Kazen. We drinken er een glaasje dessertwijn en port en kletsen we nog even met onze gastheer Willem-Jan. Het varen en het dineren was al geslaagd maar Willem-Jan maakte met zijn sprankelende persoonlijkheid, enthousiasme en professionaliteit de avond nog een stukje mooier. 

Na het dessert sluiten we de avond af met een kop thee (of koffie) en om 21.30 uur zijn we weer terug op de plek waar we opstapten en gaan we met een gelukszalig gevoel én lichtelijk aangeschoten van boord. Hoewel we in onze eigen stad waren gaf het ons echt een soort vakantiegevoel en dat is in deze gekke coronatijd precies waar we naar op zoek zijn toch?

De Luxury Dinner Cruise van Amsterdam Boats is op zaterdag & zondag te reserveren. Een ticket inclusief varen, amuse, aperitief en 3-gangen diner kost 95 euro p.p. Reserveren doe je via deze link

Foto's: Wouter Smit (PK8 Studio)

Over de auteur

Anne Tonen

Anne Tonen

Anne Tonen is de founder & owner van Your Daily Life. Ze gaat het liefst elke dag uit eten, is een enorme wijnliefhebber en houdt van een goed feestje. Verder is ze ontzettend nieuwsgierig en gaat ze graag in gesprek met mensen met bijzondere, inspirerende of ontroerende verhalen.

Geen reacties